Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń
Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Lata aktywności

    1989 – teraz (30 lat)

  • Założono w

    Manchester, Greater Manchester, England, Wielka Brytania

  • Członkowie

The Chemical Brothers to założony w 1992 roku (Manchester, Anglia, Wielka Brytania), duet tworzący muzykę elektroniczną. Tom Rowlands oraz Ed Simons początkowo nazywali się „The Dust Brothers” (dla uhonorowania duetu producentów z Ameryki), jednak w 1995 roku kwestie prawne zmusiły ich do zmiany nazwy. The Chemical Brothers znani są z wysokiej jakości występów na żywo (min. w 2002 i 2008 roku na festiwalu Open'er w Gdyni oraz w 2010 na Coke Live Music Festival w Krakowie), którym towarzyszą niezwykłe wizualizacje.

Dyskografia

Albumy studyjne:
* Exit Planet Dust (1995)
* Dig Your Own Hole (1997)
* Surrender (1999)
* Live in Sydney (2000)
* American (2002) (tylko USA)
* Come with Us (2002)
* Push The Button (2005)
* We Are The Night (2007)
* Brotherhood (2008)
* Further (2010)
* Born in the Echoes (2015)
* No Geography (2019)

Kompilacje:
* Live at the Social Volume 1 (1996)
* Brother’s Gonna Work It Out (1998)
* Singles 93-03 (2003)

Single:
1995 „Leave Home
1995 „Life Is Sweet
1996 „Loops of Fury EP”
1996 „Setting Sun
1997 „Block Rockin' Beats
1997 „Elektrobank"
1997 „The Private Psychedelic Reel
1999 „Hey Boy Hey Girl
1999 „Let Forever Be
1999 „Out of Control
2000 „Funk Soul Brothers
2000 „Music:Response
2001 „It Began in Afrika
2002 „Star Guitar
2002 „Come with Us”/„The Test
2003 „The Golden Path” (z The Flaming Lips)
2003 „Get Yourself High
2005 „Galvanize
2005 „Believe
2005 „The Boxer
2007 „Do It Again
2007 „The Salmon Dance
2008 „Midnight Madness
2010 „Escape Velocity
2010 „Swoon
2010 „Another World
2011 „ Container Park
2014 „This is Not a Game (feat. Miguel)
2015 „Sometimes I Feel So Deserted
2015 „Go
2015 „Ch-e-m-i-k-a-l
2015 „Under Neon Lights
2018 „Free Yourself
2018 „MAH
2018 „Got to Keep On
2018 „We've Got to Try

Ciekawostka:
W utworze „The Test”, pochodzącym z albumu Come with Us, The Chemical Brothers wykorzystali sample z piosenki Sandu Ciorba „Pe Cimpoi”.

Edytuj wiki

API Calls