Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Eels (znany także jako eels, lub EELS, w zależności od albumu) jest amerykańską alternative-rockową grupą uformowaną przez Marka Olivera Everetta znanego także jako Man called E, Mr. E, lub po prostu E, będącego wokalistą, gitarzystą jak i autorem tekstów.

Przygoda Marka z muzyką zaczęła się, kiedy miał 6 lat, kiedy to dostał od rodziców bębenek, póżniej grywał trochę na gitarze. Był zbuntowanym nastolatkiem, mającym drobne problemy z prawem oraz w szkole z której został wyrzucony. Jako 20 latek przeniósł się do L.A. w Kalifornii, gdzie wydaje swoje pierwsze dwie solowe płyty: "A man called E" (1992) oraz "Broken toy shop" (1993).

W 1995 po dolączeniu do grupy perkusisty Butcha (czyli Jonathana Nortona) oraz basisty Tommy'ego Waltersa grupa zmienia nazwę na Eels, pod którą istnieje i nagrywa do dziś.

Obecny skład:
Mr. E
Jonathan "Butch" Norton
Tommy Walter
Adam Siegel
John Parish
Lisa Germano
Joe Gore
Koool G Murder
Puddin'
Shon Sullivan
Chet Atkins III

Dyskografia:
Beautiful freak (1996)
Electro-shock blues (1998)
Daisies of the Galaxy (2000)
Souljacker (2001)
SHOOTENANNY! (2003)
Blinking lights and other revelations (2005)
Hombre Lobo (2009)
Tomorrow morning (2010)
Wonderful, Glorious (2013)
The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett (2014)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls