Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń
Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Urodzony

    25 marca 1942

  • Urodzony w

    Memphis, Shelby County, Tennessee, Stany Zjednoczone

  • Zmarł

    16 sierpnia 2018 (wiek 76)

Aretha Franklin (ur. 25 marca 1942 w Memphis, TN - zm. 16 sierpnia 2018 w Detroit)) - afroamerykańska piosenkarka, obdarzona tytułem Queen of Soul (ang Królowa Soulu). Swym głębokim, ciepłym głosem i zdolnością interpretacji zwiększyła popularność gatunku soul. Artystka śpiewała też w innych stylach, począwszy od tanecznego popu, pulsującego funku, gospel do wokalnego jazzu. W 1987 Aretha Franklin została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

Była matka chrzestną Whitney Houston.
W 2010 zdiagnozowano u niej raka. Zespół lekarzy orzekł, że jest to rak nieoperacyjny.
Zmarła 16 sierpnia 2018 w wieku 76 lat po ciężkiej chorobie w swoim domu w Detroit na raka trzustki

Dyskografia

* 1956 The Gospel Soul of Aretha Franklin
* 1961 Aretha
* 1962 The Electrifying Aretha Franklin
* 1962 The Tender, The Moving, The Swinging Aretha
* 1963 Laughing on the Outside
* 1964 Unforgettable - A Tribute to Dinah Washington
* 1964 Songs of Faith Checker
* 1965 Once in a Lifetime
* 1967 I Never Loved a Man the Way I Love You
* 1967 Aretha Arrives
* 1967 Take It Like You Give It
* 1967 Lee Cross
* 1968 Lady Soul
* 1968 Aretha Now
* 1968 Aretha in Paris
* 1969 Aretha Franklin - Live!
* 1969 I Say a Little Prayer
* 1969 Soul '69
* 1970 This Girl's in Love With You
* 1970 Don't Play That Song
* 1970 Sweet Bitter Love
* 1970 Spirit in the Dark
* 1971 Aretha Live at Fillmore West
* 1971 Young, Gifted & Black
* 1972 Amazing Grace
* 1973 Hey Now Hey (The Other Side of the Sky)
* 1974 With Everything I Feel in Me
* 1974 Let Me in Your Life
* 1975 You
* 1976 Sparkle
* 1977 Satisfaction
* 1977 Sweet Passion
* 1977 Most Beautiful Songs
* 1978 Almighty Fire
* 1979 La Diva
* 1980 Aretha
* 1980 Aretha Sings the Blues
* 1981 Love All the Hurt Away
* 1982 Jump to It
* 1983 Get It Right
* 1984 Never Grow Old
* 1985 First Lady of Soul
* 1985 Who's Zoomin' Who?
* 1986 Aretha
* 1986 Soul Survivor
* 1987 One Lord, One Faith, One Baptism
* 1989 Through the Storm
* 1991 What You See Is What You Sweat
* 1998 A Rose Is Still a Rose
* 2003 So Damn Happy
* 2007 Jewels In the Crown: All-Star Duets With the Queen

OFICJALNA STRONA INTERNETOWA ARTYSTKI

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aretha_Franklin

Edytuj wiki

API Calls