Spotify üzerinden çal YouTube üzerinden çal
YouTube videosuna geç

Çalar yükleniyor...

Spotify üzerinden skroplama mı olsun?

Spotify hesabınla Last.fm hesabını bağla ve herhangi bir Spotify uygulaması, herhangi bir cihaz veya platform üzerinden dinlediğin her şeyi skropla.

Spotify'a bağlan

Son ver

Last.fm'in yeni bir sürümü hazır, her şeyin pürüzsüz işlemesi için lütfen siteyi tekrar yükle.

Biyografi

Bu sayfa bir moderatör tarafından kilitlendi.

  • Doğum tarihi

    1964 (age 54)

Yavuz Bingöl (d. 7 Ekim 1964, İstanbul), Aslen Kars, Susuzludur. Müzisyen, türkücü, sinema ve dizi oyuncusu.

Edebiyat öğretmeni olan Yılmaz Bingöl ve Şahsenem Bacı olarak bilinen müzisyen bir annenin çocuğu olan Yavuz Bingöl, 1968'de Konya Karapınar Kayalı İlkokulu'nda devam eden sanatçı, arkasından İstanbul Halkalı'da aynı sınıfın ikinci dönemini okudu. 1974 yılında Ankara Malazgirt İlkokulu'na geçti. 1975'te burayı bitirerek, Mehmet Akif ortaokulu'nda eğitimine devam etti. Yavuz Bingöl'ün öğretmen çocuğu olması ilkokulu beş ayrı okulda okumasına neden oldu. Çocukluk yıllarında dedesinin Kurtuluş Savaşı'ndaki, babasının harp okulundaki anılarından etkilenerek çocukluğunda hep asker olmak istemesine rağmen, annesinin etkisiyle müziğe kayan ilgisi, onu ortaokulu ikinci sınıfta bırakarak Ankara Devlet Konservatuarı Korno-Piyano bölümüne iyi bir dereceyle girmesini sağladı.

Müzik yaşamı

1979 yılı sonunda konservatuardan ayrılan Bingöl, 1980-83 yılları arasında kimi ailevi-özel sebeplerden dolayı müziğe ara verdi. 1983'de İzmir'de yaşadığı dönemlerde müzik öğretmeni İsmail Ünlü ve annesi ozan Şahsenem Bacı'nın büyük desteğiyle tekrar müziğe döndü. 1984'te askere gitti. 1986'da askerden döndü ve o yıl evlendi. Bu evliliğinden Türkü Sinem adında bir kızı oldu. Yavuz Bingöl, İzmirli müzisyen arkadaşı Nihat Aydın ile birlikte Grup Umuda Ezgi'yi kurarak yedi yıl protest müzik yaptı. Bu süreçte 15'e yakın besteye imza atan Bingöl, 1995 yılında Grup Umuda Ezgi'den ayrılarak kendi müziğini yaratmak üzere çalışmaya başladı ve Sen Türkülerini Söyle adlı ilk albümünü hazırladı. Poptan ve Arabesk müzikten dolayı gittikçe yozlaşan ve kirlenen müzik ortamına Anadolu kültürüyle yoğrulmuş türküleriyle çıkan ve kullandığı enstrümanlarla türkülere kentli bir sound katan Yavuz Bingöl, halktan büyük sevgi ve ilgi gördü. En son çıkardığı Üşüdüm Biraz albümü ile yine beklenen başarıyı yakaladı. 1970'li yıllarda annesi halk ozanı Şahsenem Bacı'nın popüler olduğu dönemlerde annesiyle birlikte başlayan müzik yaşamı İzmir Narlıdere Belediyesi'nde bir sokağa adının verilmesi ve 2000 yılının sonunda Almanya'da gerçekleşen bir konser için UNESCO tarafından barış elçisi olarak seçilmesi gibi önemli adımlarla ezgili yürüyüşüne devam ediyor.

Albümleri

* Sen Türkülerini Söyle (1995-Ada Müzik)
* Baharım Sensin (1997-Ada Müzik)
* Gülen Az (1998-Prestij Müzik)
* Sitemdir (1999-Prestij Müzik)
* Üşüdüm Biraz (2000-Sony Müzik)
* Umuda Ezgi'ler (2000-Ada Müzik)
* Belki Yine Gelirsin (2002-Sony Columbia Müzik)
* Unutulur Her Şey (2004-Seyhan Müzik)
* Biz (2005-Seyhan Müzik)
* Yare (2007-Seyhan Müzik)
* Yavuz Bingöl - Kül(2009)

Sinema yaşamı

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Üç Maymun adlı filminde başrol oynayan Yavuz Bingöl, 61. Cannes Film Festivali'nde en iyi erkek oyuncu ödülü (prix d'interprétation masculine) için yarıştı

Filmografi

* 72. Koğuş (2011)
* Gecenin Kanatları (2009) - Ali Rıza
* Üç Maymun (2008) - Eyüp
* Beyaz Melek (2007) - Hıdır
* Eşref Saati (2007) - Kara Eşref
* Eve Dönüş (2006)
* O Şimdi Mahkum (2005) - Karlıdağ
* Yanık Koza (2005) - Galip Çelebi
* Ah Be İstanbul (2004) - Metin
* Zerda (2002) - Şahin Eroğlu
* Bayanlar Baylar (2002) - Ozan
* O Şimdi Asker (2002) - Karlıdağ
* Salkım Hanımın Taneleri (1999)
* Cumhuriyet (1998) - Yahya Hayati Bey

Tiyatro

* 72. Koğuş (2009) - Sadri Alışık Tiyatrosu, Yönetmen: Kemal Başar

http://www.yavuzbingol.com.tr
http://www.imdb.com/name/nm0082972

Reklamları görmek istemiyor musun? Şimdi abone ol

Harici Bağlantılar

API Calls