Spelar via Spotify Spelar via YouTube
Hoppa till YouTube-video

Laddar spelare ...

Skrobbla från Spotify?

Anslut ditt Spotify-konto till ditt Last.fm-konto och skrobbla allt du lyssnar på från alla Spotify-appar på alla enheter eller plattformar.

Anslut till Spotify

Avvisa

En ny version av Last.fm finns tillgänglig, uppdatera sajten så att allt fortsätter att fungera ok.

Biografi

Radiohead är en brittisk musikgrupp bildad i Oxford 1989. Radiohead brukar placeras som ett band inom den alternativa rocken, men på senare år med allt fler elektroniska inslag. Gruppen består av Thom Yorke (vokalist, gitarr och keyboard), Ed O'Brien (gitarr, vokalist), Jonny Greenwood (gitarr och elektroniska instrument), hans bror Colin Greenwood (bas), och Phil Selway (trummor).

Historia

Bandet formades 1986 då samtliga av medlemmarna gick på Oxfords universitet. Det nystartade bandet gick under namnet On a Friday eftersom de alltid repeterade på fredagar. Efter påryckningar från sitt skivbolag så bytte man namn 1992 till Radiohead, efter en sång av Talking Heads. Kort därefter släppte man EP:n Drill.

Bandets första singeln, "Creep" från debutalbumet Pablo Honey (1993), blev en stor hit över hela världen. Medan man förblev en tillfällig succé i USA så fortsatte man röna stora framgångar i hemlandet med det nästkommande The Bends (1995). Med deras tredje studioalbum, OK Computer som kom 1997 blev man mainstreamidoler och återigen hyllade i hela världen. Albumet är en av de mest hyllade skivorna någonsin. Det, förutom låtmatrialet, som kritiker främst har lyft fram från albumet är den, för den tiden, dynamiska och moderna produktionen. Något som även innebar en stor succé för Nigel Godrich (som ofta har kallats för den sjätte medlemmen av Radiohead), bandets producent, som lovordades rikligt för arbetet med skivan.

Med Kid A (2000) och Amnesiac (2001) så tog bandet en helomvänding musikaliskt. Man gick emot strömmen och gav istället ut två väldigt elektroniskt betonade skivor med stora ljudlandskap och mer betoning på stämning än på texter.
År 2003 släppte de albumet Hail to the Thief.
Deras senaste skiva, A Moon Shaped Pool, kom ut 2016.

Kuriosa

* Den svenske illustratören Magnus Carlsson animerade deras musikvideo "Paranoid Android", som även blev nominerad i ett antal klasser i MTV Video Music Awards.
* Radiohead har medverkat som sig själva i South Park-avsnittet "Scott Tenorman Must Die".
* Jonny Greenwood och Phil Selway, tillsammans med Pulps Jarvis Cocker, Steve Mackey, Jason Buckle och Steve Claydon var med i Harry Potter och den flammande bägaren som medlemmarna av häxbandet The Weird Sisters.
* Mediacirkusen kring Radiohead när de släppte OK Computer finns skildrat genom dokumentären Meeting People is Easy.

Diskografi

* Pablo Honey (1993)
* The Bends (1995)
* OK Computer (1997)
* Kid A (2000)
* Amnesiac (2001)
* I Might Be Wrong: Live Recordings (2001) (live)
* Hail to the Thief (2003)
* In Rainbows (2007)
* The King of Limbs (2011)
* A Moon Shaped Pool (2016)

Redigera denna wiki

Vill du inte se annonser? Abonnera nu

Externa länkar

API Calls