Spelar via Spotify Spelar via YouTube
Hoppa till YouTube-video

Laddar spelare ...

Skrobbla från Spotify?

Anslut ditt Spotify-konto till ditt Last.fm-konto och skrobbla allt du lyssnar på från alla Spotify-appar på alla enheter eller plattformar.

Anslut till Spotify

Avvisa

En ny version av Last.fm finns tillgänglig, uppdatera sajten så att allt fortsätter att fungera ok.

Biografi

  • Född

    3 oktober 1972 (46 års ålder)

Martin Olof Jon Stenmarck, född 3 oktober 1972 i Täby, Stockholms län, är en svensk artist uppväxt i Örebro med 11 syskon.

Martin hade musikaliskt påbrå. Hans mormor var Julie Bernby och hans morfar var Olle Gemvik

Karriär

Stenmarck började tidigt med musik och hade som tonåring ett Sagan om Ringen-inspirerat hårdrocksband, Martin säger själv "Jag har alltid älskat små varelser, som hober, dvärgar, barn och sånt". Han har även varit sångare i hårdrocksbandet Sha-Boom. Stenmarck flyttade till Stockholm och jobbade som modell och som sjungande servitör på Wallmans Salonger där också karriären tog fart.

När han slutade där 1997, satte han, komikern Håkan Berg, musikern Micke Svahn och teknikern Joacim Fagerström upp en show som hette Showduellen. Den röda tråden i föreställningen var enkel, men varierades in absurdum: Martin, den talangfulle popstjärnan, blir störd av en gammal barndomskompis, den talanglöse Håkan som vill stjäla lite rampljus, varpå det mynnar ut i olika typer av bisarra tävlingar om publikens gunst. Resultatet var att Martin knappt fick sjunga mer än 15 sekunder på varje låt, innan någon oväntat inträffade, allt från att ett hål sågades i väggen med motorsåg, till att en gigantisk fiskmås trillade ned från taket. Så mycket sång blev det inte, men desto mer skratt.

Showduellen turnerade i Sverige under 1997 och 1998 och spelades vidare på Mosebacke 1998, Sommarnöje Örebro 1999, julshower på Teatrix 1999 och Gröna Lundteatern våren 2000.

Martin har haft stora framgångar på musikalscenen. Han har spelat huvudrollen i bland annat Jesus Christ Superstar och West Side Story. Martin Stenmarck turnerade även flera somrar med Robert Wells show Rhapsody in Rock.

Melodifestivalen

År 2005 deltog Stenmarck i Melodifestivalen, deltävling 3 i Skellefteå. Med en storslagen Las Vegas-show gick han vidare till final och vann hela tävlingen. Han reste till Kiev, Ukraina och representerade Sverige vid Eurovisionsschlagerfestivalen 2005 den 21 maj med sången Las Vegas, som kom på en 19:e plats av 24 deltagande länder i finalen.

Han turnerade sommaren 2005 i Sverige med det så kallade Tältprojektet bland annat i Göteborg, Varberg, Malmö och Stockholm.

I september 2006 släppte han sin första singel på svenska; 7milakliv, som hamnade 1:a på svenska singellistan i 7 veckor. Det sägs att han fick inspirationen till låten efter en vild utekväll som avslutades i fyllecellen och en förundersökning för våld mot tjänsteman, något som Martin själv kommenterar "Alla gör misstaget och dricker för mycket någon kväll… Och vem har inte velat slå ned en dörrvakt?". Han släppte sitt senaste album den 25 oktober 2006. Detta är hans första (egna) album som innehåller låtar på svenska. Han senaste singel heter Hand i hand där han sjunger en duett med danskan Søs Fenger.

Han har även gjort den svenska dubbningen till Spirit - hästen från vildmarken, där han gör huvudrollen Spirit, samt Disneyfilmen Bilar, också där gör han huvudrollen Blixten McQueen (en racerbil). Martin har också gjort ett par låtar till filmen Spirit vildhästen. Dessutom turnerade han tillsammans med Michael Nyqvist och Peter Magnusson med revyn Ladies Night.

Familj

Martin Stenmarck är sambo med artisten Hanna Hedlund. De har två barn, Ida och Love.

Diskografi

Singlar

* 2005 - Las Vegas #1 (1 vecka)
* 2006 - 7milakliv (2 x PLATINA) #1 (4 veckor)
* 2007 - Nästa dans
* 2007 - Hand i hand (tillsammans med Søs Fenger)
* 2007 - 100 år från nu (Blundar) (GULD)
* 2007 - Rubb och stubb

Album

* 2001 - One
* 2001 - One
* 2004 - Think of Me
* 2005 - Think of me (inkl singeln Las Vegas)
* 2005 - Upp & ner sånger
* 2006 - 9 sanningar och en lögn
* 2007 - 9 sanningar och en lögn (Ny utgåva med tre exklusiva remixer)
* 2007 - Det är det pojkar gör när kärleken dör

Redigera denna wiki

Vill du inte se annonser? Abonnera nu

Externa länkar

API Calls