Spelar via Spotify Spelar via YouTube
Hoppa till YouTube-video

Laddar spelare ...

Skrobbla från Spotify?

Anslut ditt Spotify-konto till ditt Last.fm-konto och skrobbla allt du lyssnar på från alla Spotify-appar på alla enheter eller plattformar.

Anslut till Spotify

Avvisa

En ny version av Last.fm finns tillgänglig, uppdatera sajten så att allt fortsätter att fungera ok.

Biografi

  • Född

    21 september 1934

  • Född

    Westmount, Montreal, Quebec, Kanada

  • Död

    7 november 2016 (82 års ålder)

Leonard Cohen föddes 21 september 1934 i Montreal, Québec, Kanada och dog 7 november 2016 i Los Angeles, USA. Cohen var en kanadensisk sångare, låtskrivare, musiker, poet och författare. Leonard Cohen har sålt 60 miljoner album världen över.

Cohen föddes i en judisk medelklassfamilj i Quebecs största stad Montreal. Under universitetstiden bildade han ett countryband vid namn The Buckskin Boys. Under dessa år gjorde han även sin litterära debut, genom diktsamlingen Let us Compare Mythologies, utgiven 1956. Efter att ha etablerat sig som poet i hemlandet flyttade Cohen till den grekiska ön Hydra, där han bland annat lärde känna Göran Tunström. Under 1960-talets första hälft skrev han också sina två första romaner, Älsklingsleken och Sköna förlorare. Inget av dessa verk rönte dock tillnärmelsevis lika stor uppmärksamhet som hans musikaliska debut med albumet Songs of Leonard Cohen 1967. Året dessförinnan hade folkmusikern Judy Collins fått en mindre hit med Cohens låt "Suzanne". Cohens poetiska texter och suggestiva ackompanjemang väckte snabbt stor uppskattning, inte minst i Europa. 1970 uppträdde han på Isle of Wight-festivalen.

Han har även inspirerat en rad andra musiker, inte minst goth-gruppen Sisters of Mercy som tog sitt namn efter en av Cohens kompositioner.

Åren 1994 till 1999 tillbringade han i ett zenbuddhistiskt kloster vid foten av Mount Baldy utanför Los Angeles, Kalifornien.

Cohen avled i sitt hem i Los Angeles den 7 november 2016. Begravningen hölls den 10 november och strax efter det samma dag gick hans skivbolag gick ut med uppgifterna till allmänheten (på hans Facebook-sida) om att han avlidit.

Diskografi

* 1967 - Songs of Leonard Cohen
* 1969 - Songs from a Room
* 1971 - Songs of Love and Hate
* 1973 - Live Songs
* 1974 - New Skin for the Old Ceremony
* 1977 - Death of a Ladies' Man
* 1979 - Recent Songs
* 1984 - Various Positions
* 1988 - I'm Your Man
* 1992 - The Future
* 1994 - Cohen Live
* 2001 - Field Commander Cohen: Tour of 1979
* 2001 - Ten New Songs
* 2004 - Dear Heather
*2012 - Old Ideas
*2014 - Popular Problems
*2016 - You Want It Darker

Bibliografi

* Let us Compare Mythologies (dikter; 1956)
* The Spice-Box of Earth (dikter; 1961)
* Älsklingsleken (1965) - The Favourite Game (1963)
* Flowers for Hitler (dikter; 1964)
* Sköna förlorare (1971) - Beautiful Losers (1966)
* Parasites of Heaven (dikter; 1966)
* Selected Poems 1956–1968 (dikter; 1968)
* Dikter från ett rum (dikter i urval från Let us Compare Mythologies, The Spice-Box of Earth, Flowers for Hitler, Parasites of Heaven och Selected Poems 1956–1968; 1972)
* Puckelryggens sånger (dikter; 1972) - The Energy of Slaves (1972)
* Death of a Lady's Man (dikter; 1978)
* Nådens bok (dikter; 1987) - Book of Mercy (1984)
* Stranger Music (dikter och låttexter; 1993)
* Book of longing(dikter och poesi; 2006)

Redigera denna wiki

Vill du inte se annonser? Abonnera nu

Externa länkar

API Calls