Spelar via Spotify Spelar via YouTube
Hoppa till YouTube-video

Laddar spelare ...

Skrobbla från Spotify?

Anslut ditt Spotify-konto till ditt Last.fm-konto och skrobbla allt du lyssnar på från alla Spotify-appar på alla enheter eller plattformar.

Anslut till Spotify

Avvisa

En ny version av Last.fm finns tillgänglig, uppdatera sajten så att allt fortsätter att fungera ok.

Biografi

  • Född

    19 oktober 1975 (43 års ålder)

Lars Winnerbäck, Lars Mattias Winnerbäck (född Nilsson), född 19 oktober 1975 i Stockholm, är en svensk artist uppvuxen i Linköping. Winnerbäck skriver och framför sin musik på svenska där hans styrka anses vara de precisa och poetiska beskrivningarna av tillvaron.

Han sjöng och spelade från början i punkbandet Snoddas. Winnerbäcks förra kompband heter Hovet, men till plattan Daugava bytte han till ett handplockat urval av musiker. Har en son, Ebbe, med före detta fästmön Anna Platt.

Biografi

Winnerbäck var 10 år gammal när han började i den kommunala musikskolan, där han skulle lära sig att spela gitarr. Men den unga Lasse tyckte inte att Bellmanvisor var något för honom, så i mellanstadiet började han att spela musik tillsammans med Staffan Palmberg, som också tröttnat på musikskolans skalövningar. Tillsammans gjorde de revolution och började spela punkrock, och när de sedan träffade Tomas Öhman och Anders Johansson bildade de tillsammans bandet Snoddas. I Snoddas spelade Lasse gitarr och delade på sånguppgiften med Staffan. Han skrev också många av låtarna. Snoddas gav ut två demokassetter, och när de 1992 vann lokalbandstävlingen Rockkarusellen fick de också chansen att spela in en CD; Snoddas serverar en skål nyvispad våldspop på singel. Trots att han en gång svurit på att aldrig mera tralla visor så var det just med en samling visor han gjorde sin solodebut, 1992 i Österbergaskolans aula inför 200 personer. Han fick smak på det och började spela själv mer och mer.

På gymnasiet gick han det socialestetiska programmet på Katedralskolan. Lars Winnerbäck hade insett att plugga inte riktigt var hans grej så åren på gymnasiet fördrev han oftast längst bak i klassrummet, sysselsatt med något som antagligen inte hade någonting att göra med vad lektionen handlade om. Han säger själv att han omedvetet såg till att inte ha några andra alternativ än musiken att falla tillbaka på. Efter gymnasiet började Lars vislinjen på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv utanför Göteborg, där han bland annat hade Hanne Juul som lärare. Han kom in på visor i alla fall, fast han hatade dem så mycket i början.

1996 flyttade Winnerbäck till storstaden Stockholm. På en inflyttningsfest kläcktes idén om att starta ett eget skivbolag. Detta skivbolag kom att bestå av Mathias Gurestam, Filip Adamo och Johan Hägg, och döptes till Elvira Records. Skivkontraktet bestod av en handskriven A4-sida, och skivan blev en lågbudgetproduktion som spelades in i Askersund i den billigaste studion man kunde hitta, med ett band som bestod av gratisspelande vänner. Resultatet blev dessvärre enligt Lasse Winnerbäck en katastrof, och skivan fick mixas om innan den kunde ges ut. Slutresultatet blev Dans med svåra steg. På skivans framsida ser vi en långsmal kille med långt orange hår. Lars Winnerbäck hade presenterat sig.

1997 sändes en spelning från Mosebacke i Stockholm i P3 Live och Winnerbäck fick kontakt med Johan Johansson och Stefan Sundström, som båda kom att medverka på Lasses andra skiva: Rusningstrafik.

Efter två producerade skivor i skivbolaget Elvira bestämde sig Lars Winnerbäck för att lämna det lilla skivbolaget och istället skrevs kontrakt med Universal. Nu började den tredje skivan ta form. Johansson producerade även denna skiva, men den hade ändå ett nytt sound som drog åt det rockigare hållet. Skivan döptes till Med solen i ögonen.

Det hann inte ens gå ett år innan nästa skiva var på gång. Detta var nu den fjärde skivan från Lars Winnerbäck och fick namnet Kom. Nu hade Winnerbäck slitit sig loss från sina förebilder, producerade själv och handplockade musiker till bandet. Det bandet blev embryot till hans nuvarande kompband, Hovet. Kom blev Lasses dittills största framgång. En guldskiva, ett Bellmanpris och en Grammis blev resultatet av denna skiva. Detta blev en skiva som egentligen är ganska sorglig, först när skivan var klar förstod Winnerbäck att skivan handlade om livet som singel. Från början var det tänkt att första spåret på skivan skulle vara ”Blanka golv”. En låt som handlar om att städa, ordna upp och slänga allt gammalt.

Året därpå, 2000, kom Winnerbäcks femte skiva. Om Kom var en lite romantiskt sorglig skiva om ensamhet var Singel, som skivan fick heta, en mörkare och spretigare historia om jakten på någon att dela livet med. Nu var Hovet komplett, och det bandet har medverkat på i stort sett alla Winnerbäcks turnéer sedan dess, med undantag av Winnerbäcks soloturné 2004.

Lars Winnerbäck turnerade 2006 i flera städer tillsammans med Hovet.

Den 26 september 2007 släpptes albumet Daugava.

Producent

Lars Winnerbäck producerade Elin Sigvardssons debutalbum Saturday Light Naive, som släpptes 2003. Han har även producerat Lisa Ekdahls album Olyckssyster (2004) och Pärlor av glas (2006).

Diskografi

Album

* 1994 – Lars och mina damer och herrar (demokassett)
* 1995 – 3486 ord från Lars Winnerbäck (demokassett)
* 1996 – Dans med svåra steg
* 1997 – Rusningstrafik
* 1998 – Med solen i ögonen
* 1999 – Kom
* 2001 – Singel
* 2001 – Live – För dig
* 2003 – Söndermarken
* 2004 – Vatten under broarna
* 2005 – Stackars hela Sverige - Bränt Krut vol.1
* 2005 – Bränt Krut vol.2 B-sidor och outgivet.
* 2005 – Lars Winnerbäck & Hovet: Sommarturné 2005 - Live
* 2006 – Efter nattens bränder (samlingsalbum)
* 2007 – Daugava
*2009 - Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen
*2013 - Hosianna
*2016 - Granit och morän

Singlar och EP-skivor

* 1998 – Tvivel
* 1999 – Solen i ögonen
* 1999 – Kom ihåg mig
* 1999 – Söndag 13.3.99
* 2000 – I Stockholm
* 2001 – Jag vill gå hem med dig
* 2001 – Elden
* 2001 – Håll ut
* 2003 – Åt samma håll
* 2003 – Dunkla rum / Över gränsen
* 2003 – Hum hum från Humlegården
* 2004 – Elegi
* 2005 – Stackars
* 2005 – Stort liv
* 2006 – Ingen soldat
* 2006 – Stockholms kyss
* 2007 – Om du lämnade mig nu
* 2008 - Strimmor

LP

* 2001 – Singel
* 2005 – Stackars hela Sverige (Live)

DVD

* 2004 – Live i Linköping

Samlingsalbum

* 1999 – Bland helgon skurkar och vanligt folk
* 2001 – Plura 50, en hyllningsplatta
* 2006 – Påtalåtar - en hyllning till Ola Magnell

Övrigt

Han har även gjort Risajkling, 3486 ord från Lars Winnerbäck, Lars och mina damer och herrar, med flera, men de har bara släppts på kassett och är svåra att få tag i legalt.

Priser

* 1999
Grammis - Årets textförfattare
* 2001
Grammis - Årets pop/rock manlig
* 2004
Rockbjörn - Årets manliga artist
Grammis - Årets rockalbum (solo)
Grammis - Årets textförfattare
* 2005
P3 Guldmicken (Årets liveartist)
* 2006
P3 Guldmicken (Årets liveartist)
STIMs platinagitarr
* 2007
Rockbjörn - Årets manliga artist
* 2008
Grammis - Årets låt (Om Du Lämnade Mig Nu, duett med Miss Li)

Redigera denna wiki

Vill du inte se annonser? Abonnera nu

Externa länkar

API Calls