Spelar via Spotify Spelar via YouTube
Hoppa till YouTube-video

Laddar spelare ...

Skrobbla från Spotify?

Anslut ditt Spotify-konto till ditt Last.fm-konto och skrobbla allt du lyssnar på från alla Spotify-appar på alla enheter eller plattformar.

Anslut till Spotify

Avvisa

En ny version av Last.fm finns tillgänglig, uppdatera sajten så att allt fortsätter att fungera ok.

Biografi

  • Född

    9 april 1957 (61 års ålder)

Lars Anders Mikael Demian Bengtsson, Lars Demian, född 9 april 1957 i Halmstad, är en svensk trubadur. Lars Demian framför mörka och ljusa visor om vardagens vedermödor.

Lars Demian heter egentligen Lars Bengtsson men med sitt andra förnamn Demian skapade han sitt artistnamn. Han har varit gift med Ika Nord och gjorde vinjettmusiken till hennes barnprogram, Ika i rutan och Ikas TV-kalas.
Demian debuterade under namnet Demian D med singeln Tårar på Stranded Rekords och albumdebuterade 1990 som Lars Demian med albumet Pank, som innehåller en av hans mest kända låtar: Alkohol vilken belyser tragiken i en alltför omfattande alkoholkonsumtion ur ett självupplevt perspektiv och på ett ickemoraliserande sätt.
Favoriter i dur & moll från 1992 är en coverplatta, där Lars Demian framför sina tolkningar av bland andra Hoola Bandoola Band, Ulf Lundell, Kjell Höglund, Imperiet och Ted Gärdestad.
Lars Demian samarbetade 1994 med Max Lorentz på albumet Man får vara glad att man inte är död.
1999 turnerade Lars Demian ensam med en slags kombinerad föreställning som bestod av lika delar kabaré / greatest hits. Första halvan av föreställningen var Lars Demians sista frestelse framförd i sin helhet. Efter en paus bestod andra halvan av dessa spelningar av att publiken fick sina önskelåtar spelade. Denna skiva släpptes heller aldrig i butik utan såldes exklusivt på dessa spelningar. Omslaget är dessutom i serietidningsformat.
På Sjung hej allihopa från 2002 väckte låten "Konungens skål" viss uppmärksamhet, där Demian fiktivt berättar om att han träffat kungen på en solsemester och där kungen i fyllan beklagat sig över hur tråkig drottningen var, samt att han lovat Demian att bli hertig av Halland.
2007 kom albumet Välkommen hit som i vanlig ordning innehöll samhällssatirer.
EPn Att inte vara Pär Gezzle släpptes den 9 september 2009, bestående utav sex covers. Bland annat Per Gessles "Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)" och Roxettes Billboard-etta "Listen to your heart". Skivan följdes av en turné där Demian uppträdde tillsammans med medproducenten David Tallroth.

Utmärkelser

Tilldelades 1991 Fred Åkerström-stipendiet.
Tilldelades en Grammis 1992 för albumet Lycka till
Utsedd till "Årets kurdvän" i Sverige 2007
Nominerad till en Grammis 2008 i kategorin "Årets folkmusik/visa" för albumet Välkommen hit.

Diskografi

1990 – Pank
1991 – Lycka till
1992 – Favoriter i dur & moll
1994 – Man får vara glad att man inte är död
1997 – Elvis & Jesus & Jag
1999 – Lars Demians sista frestelse
2002 – Sjung hej allihopa
2004 – Ännu mera jag - Lars Demians bästa
2007 – Välkommen hit
2009 – Att inte vara Pär Gezzle
2012 - Svenne Tills Du Dör

Redigera denna wiki

Vill du inte se annonser? Abonnera nu

Externa länkar

API Calls