Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Jennette McCurdy
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Ilustracja
Jennette McCurdy w 2012
Imię i nazwisko Jennette Michelle Faye McCurdy
Data i miejsce urodzenia 26 czerwca 1992
Garden Grove
Zawód aktorka, piosenkarka
Lata aktywności od 2000 roku
Commons Multimedia w Wikimedia Commons
Strona internetowa

Jennette McCurdy (ur. 26 czerwca 1992 w Garden Grove) – amerykańska aktorka i piosenkarka. Znana z serialu telewizyjnego, stacji Nickelodeon iCarly (Samanta Puckett). Wystąpiła także m.in. w takich serialach jak: Zoey 101, Zwariowany świat Malcolma, Will & Grace, Życie przede wszystkim, True Jackson, Potyczki Amy czy Sam i Cat.
Spis treści

Kariera aktorska
Listopad 2008 – 62. akademia Mother Goose Parade w San Diego

Jennette McCurdy postanowiła zostać aktorką po obejrzeniu filmu Star Wars, zainspirowana rolą Harrisona Forda. Po raz pierwszy wystąpiła w telewizji w 2000, gdy pojawiła się w jednym z odcinków serialu MADtv. Dało jej to szansę na pokazanie talentu aktorskiego, szczególnie zaś umiejętności komicznych. W 2001 wystąpiła w japońskim filmie science-fiction – Shadow Fury, gdzie wcieliła się w postać Anny Markov, natomiast w 2002 zagrała w jednym z odcinków serialu telewizyjnego CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas. W latach 2003–2004 McCurdy pojawiła się w produkcjach Karen Sisco i Zwariowany świat Malcolma oraz Breaking Dawn, Tygrysi rejs, czy Życie przede wszystkim. Jej zdolności aktorskie zostały docenione – za rolę w ostatnim z tych filmów została nominowana, w 2005, do Young Artist Award.

Po sukcesie, jaki odniosła w Życie przede wszystkim, zagrała w Law & Order: Special Victims Unit, Medium i Potyczki Amy. Wystąpiła również w serialu telewizyjnym Odległy front oraz filmie See Anthony Run. W 2006 Jennette McCurdy zagrała w Against Type, pojawiła się również w jednym z odcinków popularnego serialu Will & Grace. Na początku 2007 zagrała w 3 odcinkach Lincoln Heights oraz Ostatni dzień lata. W filmie Proving Ground: From the Adventures of Captain Redlocks odegrała rolę głównej bohaterki. W 2008 McCurdy wystąpiła w filmie Minor Details, a w 2009 zagrała w amerykańskim serialu komediowym True Jackson, VP, jako Pinky Turzo. W 2011 roku zagrała Cristin (Criss) w filmie Wymiatacz. Po tym, jak serial iCarly skończył się w listopadzie 2012, McCurdy gra w nowym serialu Sam i Cat oraz serialu Victoria znaczy zwycięstwo, w którym gra jej przyjaciółka Ariana Grande. McCurdy poświęca się również karierze piosenkarki jeżdżąc po całej Ameryce i grając koncerty swojego nowego utworu Generation Love.
Muzyka

Poza pracą na planie McCurdy zajmuje się także muzyką, uwielbia muzykę krajową Country. Najczęściej tworzy covery znanych piosenek. W maju premierę miał jej debiutancki album Not That Far Away, który według zapowiedzi miał zostać wydany już w czerwcu 2009, jednak 6 lipca McCurdy oświadczyła, że podpisała umowę z Capitol Records. 16 kwietnia 2010 upublicznione zostały fragmenty wybranych piosenek z pierwszego albumu. Były to: „Not That Far Away”, „Never Let Me Down”, „Break Your Heart”, „Better”, „Stronger”, i „Put Your Arms Around Someone”. Piosenki zaprezentowano tak wcześnie, by fani mogli wybrać, poprzez głosowanie, która z nich powinna być wydana jako pierwszy singel i teledysk. Wybrano utwór „Not That Far Away”, który zagrano 24 maja 2010 w radiu country.

Do jej najbardziej znanych utworów należą: „Homeless Hearts” oraz „So Close”, coraz większe zainteresowanie zyskuje utwór Not That Far Away, który został wyemitowany w amerykańskiej stacji radiowej KMLE muzyki Krajowej Country. Utwór ten doczekał się również teledysku, który McCurdy nakręciła razem z wytwórnią muzyczną Capitol Records Nashville. W Styczniu 2011 odbyła się premiera utworu Generation Love który zdobył niezwykłą popularność i uznanie wśród fanów McCurdy. Generation Love 29 kwietnia 2011 doczekał się również teledysku, który również został nakręcony przez wytwórnię muzyczną Capitol Records Nashville.
Życie prywatne

Ma trzech starszych braci: Marcusa, Dustina i Scotta. Jest ambasadorem fundacji Starpower Starlight (Światło Gwiazdy) dla dzieci, jej celem jest pomoc dzieciom w odnalezieniu ścieżki swojego życia i radości w ciężkich chwilach choroby. 20 września 2013 zmarła na raka matka Jennette, Debra McCurdy.
Dyskografia
Albumy

2012: Jennette McCurdy

Single

2011: Generation Love
2010: Not That Far Away
2009: So Close

Filmografia

Telewizja

od 2015: Between jako Wiley Day
od 2014: What's Next For Sarah jako Sarah Bronson
2013-2014: Sam i Cat jako Samantha „Sam” Puckett
2013: Ben i Kate jako Bethany w odcinku „Gone Fishin'”
2012: Mega przygody Bucketa i Skinnera jako Devon
2012: Victoria znaczy zwycięstwo jako Ponnie
2011: iCarly: Przyjęcie z Victoria znaczy zwycięstwo jako Samantha „Sam” Puckett
2011: Cupcake Wars jako ona sama
2010: Glenn Martin, DDS jako Mazy
2010: Pingwiny z Madagaskaru jako Becky
2009: True Jackson jako Pinky Turzo
2007-2012: iCarly jako Samantha „Sam” Puckett
2007: Lincoln Heights jako Beckie
2006: Krok od domu jako Stacy Johnson
2006: Will & Grace jako Lisa
2005: Zoey 101 jako Trisha Kirbey
2005: Odległy front jako Lynne
2005: The Inside jako Madison St. Clair
2003-2005: Zwariowany świat Malcolma jako Daisy/Penelope
2005: Potyczki Amy jako Amber Reid
2005: Medium jako Sara Crewson
2005: Law & Order: Special Victims Unit jako Holly Purcell
2004: Życie przede wszystkim jako Haley Campos
2004: Karen Sisco jako Josephine „Josie” Boyle
2002: CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas jako Jackie

Filmy

2013: The Goree Girls jako Billie Crow
2013: Szwindel jako Savannah Drysdale
2012: Epoka lodowcowa 4: Wędrówka kontynentów
2011: Wymiatacz jako Christina „Prodigy” Saunders
2011: iCarly: Przyjęcie z Victoria znaczy zwycięstwo jako Samantha „Sam” Puckett
2010: Fred: The Movie jako Berta
2009: iCarly leci do Japonii jako Samantha „Sam” Puckett
2008: Minor Details jako Mia Maxwell
2008: Proving Ground: From the Adventures of Captain Redlocks jako Aria Krait
2007: Ostatni dzień lata jako Dory Sorenson
2006: Against Type jako Meredith
2005: See Anthony Run jako Lucy
2004: Tygrysi rejs jako Kiley Dolan
2003: Taylor Simmons jako Amanda Simmons
2003: Hollywood Homicide jako Van Family Daughter
2002: My Daughter's Tears jako Mary Fields
2001: Shadow Fury jako Anna Markov

Nominacje i nagrody

2005: Young Artist Awards: Best Performance in a Television Series – Guest Starring Young Actress: Strong Medicine – NOMINACJA
2008: Young Artist Awards: Best Performance in a TV Movie, Miniseries or Special – Supporting Young Actress: The Last Day of Summer: NOMINACJA
2008: Young Artist Awards: Best Performance in a TV Series – Supporting Young Actress: iCarly: NOMINACJA
2009: Young Artist Awards: Outstanding Young Ensemble in a TV Series: iCarly: NOMINACJA
2009: Young Artist Award: Best Performance in a TV Series (Comedy or Drama) – Supporting Young Actress: iCarly: NOMINACJA
2009: Teen Choice Awards: Choice TV Sidekick: iCarly: NOMINACJA
2010: Young Artist Awards: Outstanding Young Performers in a TV Series: iCarly: NOMINACJA
2010: Australian Kids’ Choice Awards: LOL Award: iCarly: WYGRANA
2011: Kids Choice Awards: Favorite TV Sidekick: iCarly: WYGRANA
2011: Teen Choice Awards: Choice ’Music: Female Country Artist: NOMINACJA
2011: Teen Choice Awards: Choice TV: Female Scene Stealer: iCarly: NOMINACJA
2011: Australian Kids’ Choice Awards: LOL Awards: iCarly: WYGRANA
2011: Brazilian Kids’ Choice Awards: Funniest Character: iCarly: WYGRANA
2012: Kids’ Choice Awards: Favorite TV Sidekick: iCarly: WYGRANA
2013: Australian Kids’ Choice Awards: Aussie’s Fave Nick Star: NOMINACJA
2014: Kids’Choice Awards: Favorite TV Actress: Sam&Cat: WYGRANA

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Aktualności

API Calls