Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Wołosatki - harcerski zespół wokalno-instrumentalny - powstał w 1974 roku.

Prezentuje i popularyzuje walory turystyczne kraju, a zwłaszcza Bieszczadów. Zespół wpisuje się swoją twórczością i akustycznym brzmieniem w nurt piosenki turystycznej i poezji śpiewanej.

Grupa prezentuje przeważnie utwory własne, kultywując ideę śpiewania wielogłosowego, łącząc jednocześnie tradycję ze współczesnymi kierunkami muzyki.

Muzycznie poruszamy się w stylistyce ballady, bossanowy, bluesa, reggae, country, rock`n rolla.

Zespół Wołosatki wylansował wiele przebojów śpiewanych przez całą harcerską i turystyczną Polskę. Nagrał i wydał kilkanaście płyt oraz dziesięć edycji "Śpiewniczka Bieszczadniczka". Liczne występy w telewizji, radiu, koncerty w kraju i za granicą przyniosły mu wiele nagród i wyróżnień.

Po zdobyciu wszystkich możliwych nagród na Ogólnopolskich Przeglądach Piosenki Turystycznej YAPA i Bakcynalia, od 1988 roku występuje tam jedynie w charakterze zaproszonego gościa.

Wołosatki dopracowały się własnego, rozpoznawalnego stylu. Koncerty prezentowane w kraju i za granicą oparte są na szerokim, nie tylko turystycznym repertuarze. W innych krajach nie ma odpowiednika takiego trendu muzycznego, jaki prezentuje zespół. Nic więc dziwnego, że Wołosatki nie mieszczą się w klasycznych formach zagranicznych festiwali, wśród chórów, orkiestr, wieloosobowych zespołów wokalnych. Ale właśnie niepowtarzalność grupy w zestawieniu z innymi jest powodem licznych zaproszeń na krajowe i zagraniczne sceny.

Skład: (do 2018 włącznie)
Lista w kolejności ilości lat zespole

Sebastian Sipa
Piotr Laczek
Tomasz Grzybowski
Żaneta Polak
Anna Drej
Michał Pomorski
Dominik Skrzyniarz
Klaudia Polak
Joanna Stefańska
Katarzyna Kita
Sylwia Zapała
Aleksandra Michalska
Magdalena Zawadzka
Monika Woźniak
Anna Kondrak
Katarzyna Harabin
Katarzyna Sierszeń
Elżbieta Piotrowska
Iwona Pomorska
Robert Mroczkowski
Karolina Gajewska
Barbara Pociejowska
Marta Chmielewska
Dorota Żesławska
Dawid Kałuża
Krzysztof Bas
Karolina Łakomiec
Ilona Solnica
Anna Michalska
Joanna Giemza
Marta Bilska
Jacek Juszczak
Julia Karwacka
Dorota Kowalczyk
Paulina Kruk
Aneta Majchrzak
Klaudia Nowek
Ewa Pociejowska
Piotr Goworek
Barbara Piątkowska
Tomasz Kiniorski
Agnieszka Stokowiec
Justyna Kwiecień
Barbara Szywała
Iwona Morąg
Sylwia Suma
Justyna Ostrowska
Robert Idzik
Marzena Traczewska
Anna Kwapisz
Krzysztof Żesławski
Agnieszka Suchenia
Michalina Maj
Magdalena Wesołowska
Magdalena Sadowska
Rafał Piwowarczyk
Alicja Śliwińska
Anna Sierszeń
Martyna Kondrak
Agata Makuła
Mirosława Ziółko
Małgorzata Jamróz
Dorota Łata
Kornel Jasiński
Paulina Jasińska
Bożena Żbikowska
Małgorzata Czyż
Bogusława Bembenek
Katarzyna Zapała
Barbara Lasek
Joanna Walaszek
Maria Wieczorek
Renata Babińska
Mirosława Kogut
Jolanta Kuś
Agnieszka Gorączka
Agata Krogulec
Kuba Kukulski
Dominika Jaśkowska
Katarzyna Janik
Magdalena Zapała
Julia Klimek
Agata Walczuk
Dorota Tomak
Maria Pęczak
Małgorzata Mróz
Przemysław Giemza
Edyta Zarzycka
Michał Nowak
Karolina Pękalska
Anna Jamrozik
Krystyna Sadowska
Dariusz Gilewski
Olga Szwarc
Urszula Strach
Mikołaj Tarczyński
Magdalena Susło
Beata Polak
Urszula Głodewicz
Katarzyna Grysa
Marzena Godek
Joanna Staroń
Anna Nowaczek
Jakub Kukulski
Piotr Nowak
Bartłomiej Sroka
Urszula Sadowska
Beata Zimoch
Magdalena Zachariasz
Anna Dudzińska
Renata Morąg
Jolanta Kwasiborska
Alicja Grychowska
Elżbieta Marcinkowska
Teresa Krąż
Małgorzata Bauer
Bożena Wilk
Łucja Jastrzębska
Maryla Machniewska
Anna Tworogowska
Danuta Walasek
Dominika Blicharska
Ewa Kwiatkowska
Martyna Masaczyńska
Dorota Czupryńska
Kacper Raduszewski
Mariola Kapusta
Anna Szkliniarz
Barbara Winkler
Eliza Wesołowska
Ewa Sobierajska
Michał Sieradzan
Anna Twarogowska
Małgorzata Kowalska
Paweł Wroński
Monika Kosierkiewicz
Bożena Cecot
Alina Kopacz
Alicja Pacek
Ireneusz Jóżwiak
Milena Kij
Robert Magielnicki
Beata Grys
Beata Żyła
Grzegorz Maciągowski
 Dominik Skrzyniarz
Magdalena Kaleta
Małgorzata Rek
Małgorzata Lachowska
Katarzyna Sarek
Jagoda Pisarska
Urszula Kupszta
Agnieszka Wyrębkiewicz
Beata Kuś
Honorata Zarzycka
Lidia Kułak
Elżbieta Gajos
Mariola Kozłowska
Wioletta Zarzycka
Jolanta Kępska
Jacek Janus
Magda Zawadzka
Ewa Kurek
Dorota Tworogowska
Ewa Rusek
Izabella Niewiadomska
Elzbieta Marcinkowska
Katarzyna Borowiec
Elzbieta Rzeszotarska
Agnieszka Nowak
Michał Olejarczyk
Barbara Pudak
Magda Zapała
Krzysztof  Kęczkowski
Konrad Skowroński
Zdzisław Zioło
Jolanta Bzowska
Krzysztof  Żesławski
Wojciech Szczepański

Informacja na oficjalnej stronie zespołu
http://www.wolosatki.pl/index.php/2013-03-04-18-27-17

Dyskografia:
Bieszczady jak co roku (1980)
Bieszczadzki koncert (1981)
Bieszczadzki trakt (1983)
Wołosatki (1987)
Sierpień w Wołosatem (1989)
Wołosatki … na bis (1989)
Hej kolęda, kolęda (1990)
Pod lilii znakiem (1991)
Wołosatki III (1992)
Piosenki nasze i naszych rodziców (1994)
Bla Sommer (1995)
Wołosatki … na bis (CD 1999)
Wołosatki (CD 1999)
Pod lilii znakiem (CD 1999)
Bieszczady (1999)
Obietnica (1999)
Gdy Śliczna Panna (2002)
Połączyła nas muzyka (2003)
Największe przeboje (2004)
Prognozy (2008)
Piosenki liryczne
Dobre wieści (2012)
Wołosatki po bieszczadzku (2014)
Inaczej (2014)

wideo:
https://www.youtube.com/user/wolosatki

Strona zespołu:
www.wolosatki.pl

Statystyki do 2018 roku włącznie
- W zespole występowało w sumie 1780 osób w tym 144 kobiety i 36 mężczyzn
- Zespół był najliczniejszy w 1982 roku - 19 osób
- Zespół liczył najmniej członków w 1974 roku - 6 osób
- Zespół liczył najczęściej 11 członków (11 razy w latach: 1975, 1977, 1980, 1985, 1992, 1993, 1996, 1998, 2002, 2003, 2018)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

API Calls