Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Verjnuarmu - ang. "Bloodscratch"; pol. "Krwawa blizna/zadrapanie". Zespół pochodzi z Finlandii. Utworzony w Kuopio w 2001r.
Lirycznie tematy obejmują marność ludzkiego życia, toczenie walk i wojen. Teksty pisane są z reguły nie w "czystym" języku fińskim, lecz w jego dialekcie - Savo. Muzycznie zespół łączy death metal, heavy metal, tradycyiną muzykę ludową z melancholijnymi melodiami w gatunek zwany przez nich samych jako "savo metal". Zasadniczą częscią muzyki Verjnuarmu jest zmienny wokal: klarowny i majestatyczny głos Puijon Perkele, wraz z brutalnym głosem Musta Savo, a wcześniej także Savona Surmy.
Grupa została rozwiązana w 2018 roku, po śmierci perkusisty Musta Savo.

Ostatni skład:

Puijon Perkele - wokal (2003 - 2018)
Tervapiru - gitara (2009 - 2018)
Woema - gitara basowa (2003 - 2018)
Musta Savo - perkusja, growling (2001 - 2018)

Byli członkowie:

Savon Surma - gitara i growling (2001 - 2008)
Ruato - gitara (2008 - 2009)
Viitakemies - gitara (2003 - 2011)

Dyskografia:

Dema:
Verjnuarmu - (2002)
Verta, Voemoo ja Viitakkeita - (2002)
Laalavat jouset - (2004)

Pełne albumy:
Muanpiällinen helevetti - (2006)
Ruatokansan Uamunkoetto - (2008)
Lohuton - (2010)
Pimmeyvven Ruhtinas (2012)
1808 (2015)

Single:
Kurjuuvven valssi (2005)
Itkuvirsj' (2006)
Kuvajaenen (2010)
Turja (2010)
Lentävä Kalakukko (2012)
Lahtaaslaalu (2014)

Teledyski:
Laalavat jouset (2006)
Kuvajaenen (2010)
Sysisyvän (2010)

http://www.verjnuarmu.net

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls