Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń
Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Lata aktywności

    1990 – teraz (29 lat)

  • Założono w

    London, England, Wielka Brytania

  • Członkowie

    • Mark Jackson (1995 – 2017)
    • Ronan Harris (1990 – teraz)

VNV Nation - brytyjski zespół tworzący muzykę elektroniczną. Jego skład niezmiennie tworzą Ronan Harris i Mark Jackson. Pierwszy studyjny album duetu, "Advance And Follow" pojawił się w 1995 roku.

Muzyka VNV Nation określana jest mianem future pop, będącej mariażem EBMu, synthpopu i industrialu. W rzeczywistości twórczość grupy przeszła metamorfozę z neoklasycystycznego, ciężkiego "dyskotekowego" EBMu w ewidentnie lżejsze, bardziej przystępne dla przeciętnego słuchacza brzmienia. Mimo to, VNV Nation bardzo często identyfikuje się ze sceną industrialną. Teksty utworów duetu nawiązują głównie do filozofii, literatury, sztuki, polityki oraz innych symbolicznych elementów.

Zespół do tej pory wydał 7 albumów długogrających, 3 EPki i 8 singli. Ostatnią pełnometrażową płytą VNV Nation jest "Of Faith, Power And Glory" z 2009 roku.

Dyskografia:

01. Advance And Follow (1995)
02. Praise The Fallen (1998)
03. Solitary EP (EP) (1998)
04. Darkangel (CDM) (1999)
05. Empires (1999)
06. Burning Empires (Standing) (EP) (2000)
07. Standing (CDM) (2000)
08. Advance And Follow (V2) (2001)
09. Genesis.1 (CDM) (2001)
10. Beloved.1 (CDM) (2002)
11. Futureperfect (2002)
12. Honour 2003 (CDM) (2003)
13. Pastperfect (DVD) (2004)
14. Chrome (Single) (2005)
15. Matter + Form (2005)
16. Judgement (2007)
17. Reformation 01 (2009)
18. Of Faith, Power And Glory (2009)
19. The Great Divide (EP) (2010)
20. Transnational (2013)
21. Resonance: Music For Orchestra Vol. 1 (2015)
22. Noire (2018)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Podobni wykonawcy

Features

API Calls