Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń
Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Lata aktywności

    1990 – teraz (29 lat)

  • Założono w

    Braintree, Essex, England, Wielka Brytania

  • Członkowie

W 1989 roku do Wielkiej Brytanii zawitała moda na muzykę . Liam Howlett zatrudnił się jako DJ w klubie Barn w mieście Rayne, gdzie poznał przychodzących tam tańczyć Leeroya Thornhilla oraz Keitha Flinta.

Howlett zdobył spore doświadczenie w grupie Cut 2 Kill, w której występował jako drugi DJ, jednak po konfliktach między członkami zespołu odszedł i postanowił spróbować swoich sił solo. W krótkim czasie nagrał pierwszą kasetę demo, którą zaprezentował Thornhillowi i Flintowi. Obaj oszaleli na jej punkcie i zaproponowali Howlettowi wspólne występy: Liam jako muzyk, natomiast Keith i Leeroy jako tancerze. Howlett przystał na tę propozycję i tak w 1990 roku w Braintree, Essex w Anglii zrodziło się The Prodigy.

Pierwszym menedżerem zespołu został Ziggy, znajomy Howletta. To z jego strony padła propozycja, by do grupy dołączył MC. Pomysł uzyskał ogólną aprobatę, Ziggy uruchomił więc swoje kontakty i znalazł Keitha Palmera, lepiej znanego jako Maxim Reality. Pierwsze występy z Maximem nie były zbyt udane, jednak po jakimś czasie nastąpił przełom i stał się on pełnoprawnym członkiem grupy. Przez jakiś czas występowała z nimi także tancerka, Sharky, jednak zrezygnowała, uznając, że woli odwiedzać kluby i tańczyć .

Po raz pierwszy The Prodigy wystąpili w Boże Narodzenie 1990 roku w londyńskim klubie The Labyrinth, natomiast w styczniu 1991 w Wielkiej Brytanii ukazał się ich pierwszy EP „What Evil Lurks”. Jednak dopiero pierwszy singiel "Charly" spowodował, że zespół stał się rozpoznawalny na brytyjskiej scenie .

Pierwszy album "Experience" został wydany 28 września 1992 roku. Zajął 12. miejsce na liście najlepiej sprzedających się albumów w Wielkiej Brytanii. Międzynarodową sławę przyniósł im drugi album, Music for the Jilted Generation, wydany w 1994 roku, promowany m.in. przez singiel "No Good (Start the Dance)". Album inspirowany był m.in. sprzeciwem wobec wprowadzonych wówczas w Wielkiej Brytanii ustaw de facto zabraniających organizowania imprez .

Największy sukces komercyjny odniósł trzeci album "The Fat of the Land" (1997), z hitami "Firestarter", "Breathe" i kontrowersyjnym "Smack My Bitch Up". Po jego wydaniu zespół na kilka lat wycofał się ze sceny muzycznej. W 1999 Liam Howlett wydał didżejski album "The Dirtchamber Sessions Volume One", solowych występów próbowali także pozostali członkowie zespołu. W roku 2000 zespół opuścił Leeroy Thornhill.

W 2002 The Prodigy wydali singiel "Baby's Got a Temper", jednak dopiero w 2004 roku ukazał się album "Always Outnumbered, Never Outgunned", na okładce którego ponownie pojawiło się logo zespołu z przedimkiem "The". Rok później zespół wydał płytę "Their Law: The Singles 1990-2005", zawierającą największe hity. 23 lutego 2009 grupa wydała piąty album studyjny, zatytułowany "Invaders Must Die". Po sześciu latach przerwy i wielu (jak się okazało nieprawdziwych) pogłoskach, grupa wydała szósty album studyjny, zatytułowany "The Day Is My Enemy", poprzedzając jego wydanie zaostrzającym apetyt kawałkiem "Nasty". Z tego albumu wyodrębniono także trzy single - Nasty, Ibiza i Wild Frontier.

The Prodigy wystąpili w Polsce dwanaście razy (Katowice 1996, 1997, 2006; Warszawa 2010, 2012, 2014; Wrocław 2007; Kraków 2008; Gdynia 2009, 2015 ;Warszawa 2010; Kostrzyn nad Odrą 2011).

Skład zespołu:

* Liam Howlett (urodzony 21 sierpnia 1971 r.) - założyciel zespołu i pomysłodawca nazwy The Prodigy, zaczerpniętej od syntezatora Moog Prodigy. Autor piosenek, DJ, klawiszowiec,perkusista,basista,producent, filantrop, patriota, człowiek sukcesu - posiada klasyczne wykształcenie podstawowe.

* Keith Palmer vel Maxim Reality (urodzony 21 marca 1967 r.) - wokalista, MC. Znany jest z orginalnego scenicznego wizerunku, często zakłada soczewki kontaktowe i maluje twarz. Jest miłośnikiem hip hopu i reggae, pisze wiersze. Od 1994 roku działa także solowo, wydał dotąd dwa albumy oraz kilka EP-ek i singli.

* Keith Flint (urodzony 27 marca 1969 r. w Londynie, zmarły 4 marca 2019 r. w Great Dunmow) - wokalista, tancerz oraz "twarz" zespołu. Był wielkim fanem muzyki , prowadził szalony tryb życia, na koncertach dawał prawdziwy pokaz umiejętności tanecznych i wokalnych.

* Leeroy Thornhill (urodzony 7 października 1968 r.) - były tancerz, okazjonalnie klawiszowiec. W kwietniu 2000 roku odszedł z zespołu na rzecz kariery solowej. Jako Flightcrank wydał kilka singli oraz płytę, nie zdobył jednak większej popularności. Akutalnie jest członkiem zespołu Hyper, który w kwietniu 2006 r. wydał debiutancką płytę.

* Sharky – była wokalistka i tancerka, dołączyła i odeszła w 1990 roku

Muzycy koncertowi:

* Leo Crabtree – perkusista (2008 - dziś)
* Rob Holliday – gitarzysta (2005–2006, 2008 - dziś)
* Alex Roberts – gitarzysta (2009 - dziś)

Dyskografia

Albumy studyjne:
* 1992: Experience
* 1994: Music for the Jilted Generation
* 1997: The Fat of the Land
* 2004: Always Outnumbered, Never Outgunned
* 2009: Invaders Must Die
* 2015: The Day Is My Enemy

EP-ki
* 1991: What Evil Lurks
* 1995: Voodoo People
* 2002: Baby's Got a Temper
* 2004: Hotride
* 2009: Lost Beats

Kompilacje:
* 1999: The Dirtchamber Sessions Volume One
* 2005: Their Law: The Singles 1990-2005

Single:
* What Evil Lurks (1991)
* Charly (1991)
* Everybody in the Place (1991)
* Fire / Jericho (1992)
* Out of Space (1992)
* Wind It Up (Rewound) (1993)
* One Love (1993)
* No Good (Start the Dance) (1994)
* Voodoo People (1994)
* Poison (1995)
* Firestarter (1996)
* Breathe (1996)
* Smack My Bitch Up (1997)
* Baby’s Got a Temper (2002)
* Girls (2004)
* Hotride (2004)
* Spitfire (2005)
* Voodoo People / Out of Space (2005)
* Invaders Must Die (2008)
* Omen (2009)
* Warrior’s Dance (2009)
* Take Me To The Hospital (2009)
* Warrior's Dance (2009)
* The Added Fat EP (2012)
* Nasty (2015)
* Wild Frontier (2015)
* Ibiza (2015)
* The Night Is My Friend EP (2015)

Edytuj wiki

API Calls