Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

The Brian Jonestown Massacre to zespół założony w 1990r. w San Francisco przez Anton-a Newcombe-a. Nazwę zespołu tworzy kalambur złożony z imienia i nazwiska Briana Jonesa, gitarzysty The Rolling Stones, który zginął w tragicznych okolicznościach oraz Jonestown, założonej w Gujanie przez członków sekty Świątynie Ludu osady, w której w 1978r. popełnili oni zbiorowe samobójstwo.

Zespół w swojej twórczości łączy wiele gatunków muzycznych takich jak shoegaze czy rock psychodeliczny, odnosząc się przy tym do osiągnięć takich zespołów jak The Velvet Underground, Spaceman 3 czy The Beatles.

W ciągu 18 lat działalności przez zespół przewinęło się ponad 30 muzyków, między innymi Peter Hayes, grający obecnie w Black Rebel Motorcycle Club, Sune Rose Wagner z The Raveonettes, Kirpatrick Thomas ze Spindrift oraz Will Carruthers ze Spaceman 3.

Obecny skład zespołu to:

-Anton Newcombe - gitara, wokal
-Frankie "Teardrop" Emerson - gitara
-Ricky Maymi - gitara
-Daniel Allaire - perkusja
-Joel Gion - tamburyn, marakasy
-Rob Campanella - klawisze, gitary, slide
-Collin Hegna - bas
- Matt Hollywood- gitara, wokal

Dyskografia:

*Albumy
- Spacegirl & Other Favorites (1993)
- Methodrone (1995)
- Their Satanic Majesties' Second Request (1996)
- Take It From The Man! (1996)
- Thank God For Mental Illness (1996)
- Give It Back! (1997)
- Strung Out in Heaven (1998)
- Bravery, Repetition and Noise (2001)
- And This Is Our Music (2003)
- Tepid Peppermint Wonderland: A Retrospective (2004)
- My Bloody Underground (2008)
- Who Killed Sgt. Pepper? (2010)
- Aufheben (2012)
- Revelation (2014)
- Musique de Film Imaginé (2015)
- Mini Album Thingy Wingy (2015)
- Third World Pyramid (2016)
- Don't Get Lost (2017)

*EP
- Bringing It All Back Home Again (1999)
- Zero-Songs From the Album Bravery, Repetition and Noise (2000)
- If Love is the drug then I want to OD (2001)
- We Are The Radio (2005)
- Just Like Kicking Jesus (2008)
- Smoking Acid (2009)
- The One (2009)

Edytuj wiki

API Calls