Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Swans – amerykański zespół muzyczny, istniejący od 1982 roku, wywodzący się z nowojorskiego ruchu no wave. Założycielem i liderem grupy był wokalista i gitarzysta Michael Gira. Drugim filarem grupy była wokalistka Jarboe, życiowa partnerka Giry. W 1997 roku, po rozpadzie ich związku, zespół został rozwiązany. W 2010 roku nastąpiła reaktywacja Swans w nowym składzie, czego wynikiem był album studyjny, My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky. 28 sierpnia 2012 roku zespół wydał kolejny album, The Seer. Kolejny album grupy, To Be Kind miał swoją premierę 12 maja 2014 roku.

Brzmienie zespołu charakteryzuje się eksperymentowaniem z dźwiękiem i ciągłym poszukiwaniem nowych rozwiązań muzycznych. Wielokrotna zmiana stylistyki owocowała dużą różnorodnością nagrań. Wczesne płyty utrzymane były w stylu noise i industrial, później zespół poruszał się w granicach takich gatunków jak: rock gotycki, folk rock, art rock, post rock, ambient.

Obecny skład:

Michael Gira - wokal, gitara
Norman Westberg - gitara
Christoph Hahn - gitara
Phil Puleo - perkusja
Chris Pravdica - gitara basowa
Thor Harris - perkusja.

Dyskografia:

Albumy:

Filth (1983)
Cop (1984)
Greed (1986)
Holy Money (1986)
Children of God (1987)
The Burning World (1989)
White Light from the Mouth of Infinity (1991)
Love of Life (1992)
Omniscience (live) (1992)
The Great Annihilator (1995)
Die Tür Ist Zu (1996)
Soundtracks for the Blind (1996)
Swans Are Dead (live) (1998)
My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky (2010)
We Rose from Your Bed with the Sun in Our Head (live) (2012)
The Seer (2012)
To Be Kind (2014).
The Glowing Man (2016)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls