Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Lata aktywności

    1993 – teraz (28 lat)

  • Założono w

    Wien, Austria

  • Członkowie

    • Michael Gregor (1994 – 1995)
    • Pazuzu (1993 – 1995)
    • Protector (1993 – teraz)
    • Richard Lederer (1994 – 1995)
    • Silenius (1993 – teraz)
    • Trifixion of the Horned King (1993 – 1995)

Summoning to zespół pochodzący z Austrii, tworzący muzykę określaną gatunkowo jako epicki black metal (tzw. epic/atmospheric black metal, również epic dark metal), czerpiący inspirację z twórczości J.R.R. Tolkiena, co ma również przełożenie na teksty utworów. Wyjątki to albumy Stronghold, na którym inspiracją dla zespołu był również Richard Wagner, i Let Mortal Heroes Sing Your Fame, gdzie wpływ miała twórczość Michaela Moorcocka.

Muzycy korzystają na swoich albumach z syntezatorów do tworzenia orkiestracji i tła symfonicznego, oraz z automatu perkusyjnego, którego zaczęto używać po albumie Lugburz, gdy z zespołu został wykluczony ówczesny perkusista, Trifixion (Alexander Trondl).

Na albumie Oath Bound, w utworze 'Land Of The Dead' użyto po raz pierwszy prawdziwego fletu. "Perłą w koronie" albumu jest utwór 'Mirdautas Vras', który został napisany w Czarnej Mowie Mordoru, fikcyjnym języku stworzonym przez Tolkiena.

Członkowie zespołu:

Protector (Richard Lederer) - wokale, gitary, instrumenty klawiszowe, programowanie automatu perkusyjnego (zob. także Die Verbannten Kinder Evas, Ice Ages)
Silenius (Michael Gregor) - wokale, instrumenty klawiszowe (zob. także Kreuzweg Ost, Amestigon)

Dyskografia:

Lugburz (1995)
Minas Morgul (1995)
Dol Guldur (1996)
Nightshade Forests (EP, 1997)
Stronghold (1999)
Let Mortal Heroes Sing Your Fame (2001)
Lost Tales (EP, 2003)
Oath Bound (2006)
Old Mornings Dawn (2013)
With Doom We Come (2018)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Podobni wykonawcy

Aktualności

API Calls