Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Skullflower - zespół założony w 1986 roku w Londynie. Do oryginalnego składu należeli Matthew Bower, Stefan Jaworzyn, Gary Mundy oraz Stuart Dennison. W swojej muzyce członkowie grupy stosowali improwizację przy użyciu typowo rockowych instrumentów (gitary elektryczne i basowe, perkusja) w połączeniu z syntezatorami, taśmami, samplami etc.

Początkowe dokonania Skullflower są określane, jako "psychodeliczny noise rock" ("Birthdeath", "Form Destroyer"). Z każdym następnym albumem zespół coraz bardziej oddalał się od tej stylistyki porzucając sztywne struktury rocka na rzecz coraz gęstszego brzmienia. Płyty takie jak "Obsidian Shaking Codex" czy "This Is Skullflower" składają się w większości z pozbawionego formy (oraz czasem rytmu), niczym nieskrępowanego gitarowego noise'u. W dyskografii grupy pojawiają się echa różnych gatunków muzycznych, przede wszystkim krautrocka, industrialu i noise.

Podczas sesji improwizacyjnych często dochodziło do roszad w składzie zespołu. Artyści często wspierani byli przez muzyków z innych grup działających w londyńskim podziemiu, takich jak Coil czy Whitehouse. Surowy i hałaśliwy styl Skullflower miał również duży wpływ na muzyków z Godflesh oraz Neurosis.

Działalność Skullflower została przerwana w 1997 roku, po wydaniu albumu "This is Skullflower". Po przeszło sześciu latach, w 2003, grupa wznowiła aktywność wraz z wydaniem albumu "Exquisite Fucking Boredom". Oprócz Matthew Bowera do powstania nowego materiału przyczynili się Mark Burns, Neil Campbell, Michael Flower oraz Colin Potter (Nurse With Wound).

Krótko po reaktywacji zespół przeobraził się w solowy projekt Bowera, który nagrał album "Tribulation". W występach "na żywo" pomagał mu Lee Stokoe. W 2008 roku na festiwalu Color Out Of Space do duetu dołączyli Alex Binnie i Stuart Dennison. W 2009 roku Skullflower składał się z Bowera, Stokoe'a, Dennisona oraz Samanthy Davies. Skład ten zarejestrował szereg koncertów, po części wydanych, na albumach w limitowanej edycji (np. "The Paris Working"). W 2011 roku grupa stworzyła nowe studyjne nagranie "Fucked On A Pile Of Corpses" wyróżniające się elementami zaczerpniętymi z black metalu. Obecnie Skullflower składa się z Matthew Bowera oraz Samanthy Davies.

Matthew Bower udziela się także w projektach Black Sun Roof!, Hototogisu, Pure, Sunroof!, Total, Valley of Fear i Voltigeurs.

Dyskografia:

01. Birthdeath (EP) (1988)
02. Form Destroyer (1989)
03. Xaman (1990)
04. IIIrd Gatekeeper (1992)
05. Last Shot at Heaven (1993)
06. Obsidian Shaking Codex (1993)
07. Carved Into Roses (1994)
08. Adieu, All You Judges (Split z Ramleh) (1995)
09. Argon (1995)
10. Infinityland (1995)
11. This Is Skullflower (1996)
12. Transformer (1996)
13. Sorties (Live) (1996)
14. Exquisite Fucking Boredom (2003)
15. Orange Canyon Mind (2005)
16. Tribulation (2006)
17. Abyssic Lowland Hiss (Live) (2007)
18. La Noche de Walpurgis (2008)
19. Thou Shalt Not Suffer a Witch To Die (2008)
20. Desire for a Holy War (2008)
21. Taste the Blood of the Deceiver (2008)
22. Circulus Vitiosus Deus (2008)
23. Pure Imperial Reform (Live) (2008)
24. Skullflower/Limepit (Split z Limepit) (2009)
25. Malediction (2009)
26. Vile Veil (2009)
27. The Paris Working (Live) (2009)
28. Strange Keys to Untune Gods' Firmament (2010)
29. Fucked on a Pile of Corpses (2011)
30. Funeral Rites (EP) (2012)
31. Skullflower/Utarm (Split z Utarm) (2013)
32. Skullflower/Mastery (Split z Mastery) (2013)
33. Draconis (2014)
34. Military Temples (For Coil) (2015)
35. Trapdoors and Tunnels (2015)
36. In the Violet Hour (Cosmic Meditation Ornament) (2015)
37. Melek Taus (EP) (2015)
38. Zemblan Hinterland (EP) (2015)
39. Ice Nine (Silken Destroyer) (EP) (2015)
40. Black Crystal Skull (EP) (2015)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls