Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Urodzony

    18 marca 1986 (wiek 32)

  • Urodzony w

    Michigan, Stany Zjednoczone

Simon Curtis (urodzony 18.03.1986 r.) jest amerykańskim aktorem, wokalistą i tekściarzem z Tulsa w Oklahomie.
Zyskał rozgłos dzięki roli Royce'a Du Lac'a w „Spectacular!” w 2009 roku oraz utworowi "Detox" z debiutanckiej EPki pod tytułem " Alter Boy", który opowiada o ówczesnej karierze Britney Spears.

Simon Curtis wydał w 2008 roku swoją debiutancką EPkę pt. „Alter Boy”, którą na chwilę obecną praktycznie nie sposób zdobyć, poza kilkoma utworami na serwisie muzycznym Youtube, a następnie 23 marca 2010 roku udostępnił za darmo na swojej stronie internetowej album pt. „8 Bit Heart” nagrany w jego niezależnej wytwórni płytowej BoyRobot Records.
Dnia 7 czerwca 2011 wydał swój drugi album „RA” (stylizowany na R ∆). Jest to skrót od Robot Army (czyli fanklubu Simona.) Album ten zadebiutował na 20 miejscu Billboard's Dance/Electronic Albums chart. „RA” jest dostępny w sprzedaży na iTunes Store.

EPka "WWW" wydana 14. października 2013 roku, to kolejny projekt, który został przez Simona udostępniony całkowicie za darmo. Wydawnictwo zawiera głównie odrzucone piosenki autorstwa Simona napisane z myślą o umieszczeniu ich na albumach czołowych obecnie wokalistek.

Ciekawostki:
- Od pewnego czasu Simon jest wielkim fanem koreańskiej muzyki rozrywkowej tzw. k-popu. Jego ulubionymi zespołami są Girls Generation, f(x), 2NE1,BTS oraz NCT;
- Co kilka dni publikuje na swoim Twitterze wiadomości dotyczącego jego gry w serię japońskiego rpg pt. Pokemon;
- W wieku 10 lat została zdiagnozowana u niego białaczka;
- Zagrał epizodyczną rolę w „Hannah Montana” w odcinku pt. "Once, Twice, Three Times Afraidy";

Dyskografia:

- ALTER BOY (2006) (EP)
- 8 BIT HEART (23 MARCA 2010) (ALBUM STUDYJNY)
- RA (7 CZERWCA 2011) (ALBUM STUDYJNY)
- WWW (14 PAŹDZIERNIKA 2013) (EP)

SINGLE:

- DELUSIONAL (2010)
- DIABLO (2010)
- 8 BIT HEART (2010)
- BEAT DROP (2010)
- SUPER HERO (2011)
- FLESH (2011)

Oficjalna strona Simona: http://simon-curtis.com/
Myspace: http://www.myspace.com/simoncurtismusic
Twitter: http://twitter.com/SimonCurtis
Facebook: http://www.facebook.com/simoncurtismusic

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls