Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń
Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Lata aktywności

    1971 – teraz (50 lat)

  • Założono w

    Siemianowice Śląskie, Śląskie, Polska

SBB - zespół, który okrzyknięto najlepszym polskim rockowym zespołem 45-lecia. Trójka muzyków, która zrewolucjonizowała polski rock. Czołowi przedstawiciele rocka progresywnego w Polsce…

Ten międzynarodowy zespół powstał jako Silesian Blues Band w 1971 roku w miejscowości Michałkowice, Górny Śląsk w piwnicy urodzonego tam 23-letniego śląskiego basisty i pianisty Józefa Skrzeka, mającego już za sobą współpracę z zespołem Breakout. W składzie tria znaleźli się, urodzony w Stalinogrodzie (obecnych Katowicach) 17-letni syn greckich imigrantów - gitarzysta Apostolis Anthimos, oraz pochodzący również ze Stalinogrodu 21-letni potomek szlachty tatarskiej - perkusista Jerzy Piotrowski.

W końcu 1971 roku Silesian Blues Band rozpoczął współpracę z Czesławem Niemenem. Jako grupa Niemen koncertowali m.in. podczas otwierającego Igrzyska Olimpijskie w Monachium festiwalu Rock And Jazz Now!, u boku takich sław jak John McLaughlin i Mahavishnu Orchestra oraz Charles Mingus, czy odbywając trasę koncertową jako goście Jack Bruce). Z Niemenem zarejestrowali conajmniej pięć albumów, w tym dwa w Europie zachodniej. Najznakomitszy niemiecki krytyk muzyczny, organizator i wydawca Joachim-Ernst Berend organizował pierwsze występy i kontakty zarówno grupy Niemen jak i SBB, jak również uwiecznił grupę, w swej znanej encyklopedii jazzu, jako prekursorów jazzrocka i fusion obok takich gwiazd jak Miles Davis, John McLaughlin, Chic Corea, czy Weather Report. Latem 1973 roku drogi muzyków rozeszły się - Niemen założył Aerolit, a Silesian Blues Band przekształcił się w SBB, który to skrót rozwijano wedle pomysłu Franciszka Walickiego jako "Szukaj, Burz i Buduj" (Search, Break & Build / Suche, Breche & Baue), na zachodzie czasami przekształcając w "Sound (that's) Breaking Borders".

Pierwszy autorski album SBB zarejestrowano na żywo w kwietniu 1974 w warszawskiej "Stodole". Wypełniła go brawurowa, żywiołowa muzyka, odwołująca się do tradycji Jimi Hendrixa i tria Cream czy King Crimson, pełna szaleńczych solówek gitary i przesterowanego basu (znaków rozpoznawczych SBB tamtych dni!), ale i lirycznych fragmentów wykorzystujących brzmienie fortepianu. Kolejne miesiące działalności to stale powiększająca się liczba występów na terenie całego kraju, jak i w innych krajach pod sowiecką okupacją - zespół pojawia się regularnie w t.z.w. NRD, Czechosłowacji i na Węgrzech. Wbrew ciągle wpisywanych do Wikipedii błędnych informacji o występach w Bułgarii - zespół do tej pory tam nie wystąpił (!). Powstaje mnóstwo nagrań radiowych, dokonywanych w studiach "Polskiego" Radia w Warszawie, Gdańsku, Katowicach i najczęściej odwiedzanym Opolu. Z warszawskich nagrań radiowych powstaje drugi autorski album zespołu, "Nowy horyzont", później zostają zarejestrowane "Pamięć" i "Ze słowem biegnę do ciebie". Każda kolejna płyta SBB to stopniowe odchodzenie od żywiołowego, surowego i minimalistycznego, free-rocka na rzecz przemyślanych i rozbudowanych kompozycji, rejestrowanych z użyciem syntezatorów i techniki wielośladowej. Zespół współpracuje także podczas nagrań i koncertów z czołowymi polskimi jazzmanami jak Tomasz Stańko, Tomasz Szukalski i Andrzej Przybielski, z trębaczem Don Cherry - ale też z cenioną i lubianą wokalistką pop-rockową, Haliną Frąckowiak.

W 1977 roku zespół znajduje przedstawiciela na rynek zachodni w postaci firmy Aries z Getyngi i zaczyna często koncertować w RFN, Danii, Finlandii, Austrii, Szwajcarii i innych krajach, oddzielonych od okupowanej Polski tzw. żelazną kurtyną. W listopadzie 1977 roku grupa nagrywa w Hanoverze swój pierwszy autorski album przeznaczony na rynek zachodni, "Follow My Dream". W roku następnym powstaje "Welcome", a zespół cały rok spędza w trasach koncertowych, w trakcie których występuje także obok Bob'a Marley'a na wielkim festiwalu Roskilde w Danii, wygrywa festiwal Eurowizji w Knokke w Belgii, a w Polsce, na Węgrzech, Czechosłowacji, Austrii i RFN zapełnia całe amfiteatry, stadiony i wielkie hale koncertowe. Rok 1978 stanowi niejako apogeum popularności zespołu. W tym okresie zespół jest zaliczany przez zagranicznych krytyków i fanów do czołówki światowej i zajmuje poważne pozycje w plebiscytach plasując się bezpośrednio obok Yes i Genesis, lecz jest również ceniony przez młodych muzyków wzorujących się właśnie na SBB i Weather Report.

Tysiące kilometrów tras koncertowych, wyczerpująca praca w studiach oraz męcząca sytuacja polityczna - wszystko praktycznie bez dochodów odbija się negatywnie na zdrowiu i psychice artystów. Napięcie pomaga, na krótko, rozładować zaproszony do zespołu w 1979 roku, drugi gitarzysta, Sławomir Piwowar, wcześniej występujący z jazzową grupą Paradox i zespołem Niemen Aerolit. SBB jako kwartet wykonuje letnią trasę, głównie po nadmorskich amfiteatrach, koncertując później głównie za granicą. Na początku 1980 roku grupa nagrywa swój kolejny album, "Memento z banalnym tryptykiem".

Okazją do reaktywacji grupy okazała się impreza "Trzy Dekady Rocka", zorganizowana w lipcu 1991 roku przez Franciszka Walickiego w Sopocie. Ten jednorazowy występ nie pociągnął jednak za sobą dalszych działań. Kolejna okazja nadarzyła się jednak już w 1993 roku, kiedy zaproponowano udział SBB w koncercie charytatywnym na rzecz dzieci w katowickim "Spodku". Postanowiono powiększyć wówczas skład zespołu do kwintetu, zapraszając Janusza Hryniewicza (śpiew, gitara akustyczna) oraz Andrzeja Ruska (gitara basowa). Zespół w tym składzie dał w okresie 1993-1994 zaledwie kilka koncertów, by w maju 1994 roku wyjechać na tournee po klubach polonijnych w USA. Wyjazd zakończył się nagraniem kasety "Live In America '94", ponownym rozpadem zespołu oraz pozostaniem Jerzego Piotrowskiego na uchodźctwie w USA.

W 1998 roku SBB powróciło na scenę z Mirosławem Muzykantem, młodym perkusistą, który miał już okazję współpracować z Józefem Skrzekiem w jego solowych projektach. To wcielenie SBB pozostawiło po sobie trzy płyty koncertowe, wypełnione nowymi opracowaniami starych utworów i jedną premierową kompozycją ("Całkiem spokojne zmęczenie"). Skład z Muzykantem miał zarówno swoich gorących zwolenników, jak i przeciwników. W końcu jednak, po występie w Waltrop w grudniu 1999 roku układ ten przestał funkcjonować. W 2000 roku Mirka zastąpił grający już wcześniej na debiutanckiej płycie Apostolisa "Days We Can't Forget" Paul Wertico - tutaj z pomysłem i pomocą przyszedł przyjaciel zespołu, fan, a jednocześnie szef europejskiego fan-clubu Pat Metheny Group, Marek Komar.

Właściwą działalność w składzie z Paulem Wertico otworzyła wiosenna trasa w 2001 roku, obejmująca RFN, Czechy i Polskę. W trakcie kilkudniowej przerwy w koncertach muzycy zarejestrowali w położonym pod Pragą studio "The Golden Harp". Jesienią 2001 zespół nagrywa "Nastroje". Kolejne dwa lata to regularne, choć niezbyt częste spotkania muzyków, interesujące koncerty i promocja "Nastrojów", idąca w parze z wydaniem materiałów archiwalnych (płyty z koncertami z Sopotu '78, Karlstad '75 i Getyngi '77 czy DVD z koncertem z Jazz Jamboree '79).

Rok 2004 przyniósł trasę koncertową (udokumentowaną nieautoryzowanym przez Paula Wertico bootlegiem "Odlot"), 22-płytową "Anthology 1974-2004" zawierającą także część skradzionych materiałów oraz zapowiedź nowych koncertów i nagrań zespołu. Plany te zrealizowno w 2005 roku - grupa nagrała wyprodukowany przez Reinholda Macka (współpracownika takich sław rocka jak Led Zeppelin czy Queen) album "New Century", zagrała szereg koncertów w Polsce i poza jej granicami. Koniec roku przyniósł DVD "Live In Theatre 2005" oraz 9-płytowy box "Lost Tapes, vol. 1" z niepublikowanymi nagraniami studyjnymi i koncertowymi (również zawierający bootleg pochodzący z kradzieży z prywatnych archiw Mariusza Zycha). W 2006 roku zespół wystąpił jako gwiazda na prestiżowym festiwalu Baja Prog w Meksyku i otwierał jako "gość specjalny" polskie koncerty Deep Purple. Występ w katowickim "Spodku" wydano na płycie "Live In Spodek". Ponadto ukazały się DVD "Live in 1979" i kolejny 9-płytowy box "Lost Tapes".

Gitarzysta zespołu Apostolis Anthimos prowadzi własne projekty i jest aktualnie wspomagany przez muzyków z nowego zespołu John McLaughlin'a 4th Dimension - Gary Husband i Etienne Mbappé.

Od 2014 roku do zespołu powrócił mieszkający wciąż na emigracji Jerzy Piotrowski. Zespół wystąpił w tym oryginalnym składzie już na wrocławskim Jazz nad Odrą oraz w "bytomskim Centrum Kultury".

Skład:

* Józef Skrzek - gitara basowa, śpiew, instrumenty klawiszowe, harmonijka ustna, skrzypce.
* Apostolis Anthimos - gitary, perkusja, bouzouki, gitara basowa.
* Jerzy Piotrowski - perkusja.

* Sławomir Piwowar - gitary, instrumenty klawiszowe (1979-1980)
* Mirosław Muzykant – perkusja (1998-1999)
* Paul Wertico - perkusja, śpiew (2000-2007)
* Gabor Nemeth -perkusja (2007-2011)

Gościnnie wystąpili:

* Czesław "Niemen" Wydrzycki - śpiew, organy (1971-1973)
* Helmut Nadolski - kontrabas (1971-1972)
* Jan Błędowski - skrzypce (1974)
* Don Cherry - trąbka (1975)
* Tomasz Stańko - trąbka
* Tomasz Szukalski - saksofony, klarnet basowy
* Andrzej Przybielski - trąbka
* Andrzej Rusek - gitara basowa (1993-1994)
* Janusz Hryniewicz - śpiew (1993-1994)
* Andrzej Urny - gitara (zazwyczaj w zastępstwie za Apostolisa Anthimosa)
* Michał Giercuszkiewicz - perkusja
* Ireneusz Głyk - perkusja
* Frank Parker - perkusja
* Krzysztof Dziedzic - perkusja
* Marcin Pospieszalski] - gitara basowa
*
Michał Urbaniak – skrzypce

Ekipa techniczna (poniższy tekst poddano cenzurze linków):

* Grzegorz Maniecki – dźwięk, elektronika, technika (okaleczony w 1991 roku, bezdomny)
* Zbigniew Wiatr – instr. perkusyjne i klawiszowe, dźwięk, elektronika, technika (wywłaszczony, obrabowany, terroryzowany, aresztowany, torturowany, zamordowany w 2004 roku przez sowieckich okupantów)
* Bolesław Bielecki – technika (terroryzowany, zmarł w 1988 r. na obczyźnie)
* Mariusz Zych – dżwięk, technika, nagrania, organizacja
* Andrzej Kozioł – transport, światło, technika
* Jerzy Woźniak – pirotechnika, technika
* Artur Kamiński – elektronika, technika, organizacja
* Janusz Bałaban – elektronika, technika

Dyskografia:

* 1972 - Niemen "Strange Is This World" (CBS)
* 1972 - Niemen "Requiem dla Van Gogha" ("Requiem For Van Gogh") (Polskie Nagrania Muza)
* 1972 - Niemen "Marionetki" ("Puppet Man") (Polskie Nagrania Muza)
* 1973 - Niemen "Ode To Venus" (CBS)
* 1974 - SBB 1 (Polskie Nagrania Muza)
* 1975 - Nowy Horyzont (Polskie Nagrania Muza)
* 1976 - Pamięć (Pamiec) (Polskie Nagrania Muza)
* 1977 - Ze słowem biegnę do Ciebie (Ze Slowem Biegne, Do Ciebie) (Polskie Nagrania Muza)
* 1977 - Jerzyk (Wifon)
* 1977 - Geira (Polskie Nagrania Muza)
* 1978 - SBB (Wolanie O Brzek Szkla) (Supraphon)
* 1978 - Follow My Dream (Spiegelei-Intercord)
* 1978 - SBB (Amiga)
* 1979 - Welcome (Wifon / Spiegelei-Intercord)
* 1979 - Slovenian Girls (Omnibus BUS - reedition of 1978 Supraphon release)
* 1979 - Call on Blue (Omnibus BUS)
* 1980 - Memento z Banalnym Tryptykiem (Polskie Nagrania Muza)
* 1994 - Live 1993 (Stuff)
* 1994 - Live In America '94 (Radio Katowice)
* 1999 - Absolutely Live '98 (Yesterday)
* 1999 - SBB w filharmonii: akt 1 i 2 (Yesterday)
* 2000 - Good Bye! (Moskito Records)
* 2001 - Nastroje (Jazz'N'Java)
* 2001 - Karlstad live '75 (Karlstadt Live) (Koch Poland)
* 2001 - Budai Ifjusagi Park 1977 (Buda If Jusagi Park Live) (Koch Poland)
* 2002 - Trio Live Tournee 2001 (CD Silesia)
* 2004 - Anthology 1974 - 2004 (Metal Mind Productions) - contains bootlegs
* 2005 - New Century (Metal Mind Productions)
* 2005 - Lost Tapes, Vol.1 (Metal Mind Productions) - contains bootlegs
* 2006 - Lost Tapes, Vol.2 (Metal Mind Productions) - contains bootlegs
* 2008 - The Rock (Metal Mind Productions)
* 2009 - Iron Curtain (Metal Mind Productions)
* 2009 - Live in Czechoslovakia. Three Quarters (e-silesia.info)
* 2009 - Niemen “Kattorna” (Polskie Radio) - recorded live in 1972/1975
* 2009 - Malczewski. Muzyka ze spektaklu teatralnego i widowisk TV (e-silesia.info)
* 2010 - Blue Trance (Metal Mind Productions)
* 2012 - SBB (Metal Mind Productions)
* 2013 - Jazz nad Odrą 1975 (GAD records)

Bootlegi:

* 1999 - Niemen "Marionetki" / "Requiem dla Van Gogha" (Andromeda) - bootleg of the 1972 production of Polskie Nagrania Muza
* 2003 - Niemen "Strange Is This World" (NuMusi / GreenTree Records) - bootleg of the 1972 production of CBS
* 2003 - Niemen "Ode To Venus" (NuMusi / GreenTree Records) - bootleg of the 1973 production of CBS
* 2003 - Nastroje (NuMusi / GreenTree Records) - bootleg of the 2001 production of Jazz'N'Java
* 2003 - Wizje - book + CD (CD Silesia) - contains stolen material
* 2003 - 22.10.1977 Göttigen, Alte Ziegelei (Gottingen) (CD Silesia) - bootleg
* 2004 - Anthology 1974 - 2004 (Metal Mind Productions) - contains bootlegs
* 2004 - 22.10.1977 Göttigen, Alte Ziegelei - on: Anthology 1974 - 2004 (Metal Mind Productions) - bootleg
* 2005 - Lost Tapes, Vol.1 (Metal Mind Productions) - contains bootlegs
* 2005 - Bucholz 78 - on: Lost Tapes, Vol.1 (Metal Mind Productions) - bootleg
* 2005 - Odlot - Live 2004 (CD Silesia) - not fully authorized
* 2006 - Lost Tapes, Vol.2 (Metal Mind Productions) - contains bootlegs
* 2006 - Pop Session 79 - on: Lost Tapes, Vol.2 (Metal Mind Productions) - bootleg
* 2006 - 22.10.1977 Göttigen, Alte Ziegelei (Metal Mind Productions) - bootleg
* 2007 - Live In Marburg 1980. The Last Concert (e-silesia.info) - swindled bootleg
* 2009 - Live In Neckargemünd 1978: From A Town Called N. (e-silesia.info) - bootleg
* 2009 - 22.10.1977 Göttigen, Alte Ziegelei (e-Silesia.info) - bootleg
* 2009 - Wizje (e-silesia.info) - contains stolen material
* 2009 - Live In Köln 1979. In The Shadow Of The Dom (e-silesia.info) - bootleg
* 2009 - Live In Frankfurt 1977: Follow My Music. (e-silesia.info) - bootleg
* 2014 - Buchholz - Międzyzdroje - Chicago (GAD records) - contains bootleg

W obiegu znajduje się też wiele kopii i bootlegów w niskiej jakości, m.in.:

(Austria) Vienna, Innsbruck

(Denmark) Esbjerg, Ryslinge, København

(Germany) Göttingen-Uni, Bad Breisig, Warburg, Berlin, Uslar, Wuppertal, Extertal, Marl-Hüls, Offenbach, Elmshorn, Braunschweig, Ingolstadt, Bielefeld…

(Hungary) Budapest

(Poland) Warszawa, Sopot, Bielsko-Biała, Kielce, Bytom…

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Podobni wykonawcy

Aktualności

API Calls