Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń
Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Running Wild (pierwotna nazwa zespołu z roku 1976 to Granite Heart, w 1983 przemianowany na Running Wild) to zespół muzyczny z Hamburga (Niemcy) wykonujący heavy metal. Początkowo kapela opierała swoją muzykę na tekstach wychwalających metalowy styl życia oraz Szatana, jednak na trzeciej płycie (Under Jolly Roger - 1987) teksty poszły w bardziej "pirackie" rejony i do dzisiaj zespół jest z tym kojarzony. Co ciekawe, w tekstach Running Wild pojawiają się wyrazy zaczerpnięte z języka, który był dla piratów pewnym rodzajem gwary (slangu), przez co nie zawsze udaje się przetłumaczyć ich utwory.

Mniej więcej w połowie lat 90-tych Running Wild stał się solowym projektem Rolfa Kasparka, wspomaganym (na nielicznych koncertach i w studio) przez stałą ekipę muzyków (w tym perkusistę Angelo Sasso, który rzekomo jest automatem perkusyjnym).

17 kwietnia 2009 roku Rolf ogłosił, iż rozwiązał zespół. Ich ostatni występ odbył się na festiwalu Wacken Open Air 30 lipca 2009.
21 października 2011 roku zespół wznowił swoją działalność, zapowiadając wydanie w maju 2012 nowej płyty zatytułowanej "Shadowmaker".

Członkowie zespołu
- Rolf Kasparek (znany także jako Rock'N'Rolf) - śpiew, gitara
- Peter Jordan - gitara
- Peter Pichl - gitara basowa
- Matthias "Metalmachine" Liebetruth - perkusja

Dyskografia

Studyjne
Gates to Purgatory (1984)
Branded and Exiled (1985)
Under Jolly Roger (1987)
Port Royal (1988)
Death or Glory (1989)
Blazon Stone (1991)
Pile of Skulls (1992)
Black Hand Inn (1994)
Masquerade (1995)
The Rivalry (1998)
Victory (2000)
The Brotherhood (2002)
Rogues en Vogue (2005)
Shadowmaker (2012)
Resilient (2013)
Rapid Foray (2016)

Demówki
1981 demo Demo (1981)
1983 live demo Demo (1983)
First 1983 demo Demo (1983)
Rock From Hell (compilation) Split album (1984)
Death Metal (1984)
Death Metal Demo (1984)

Koncertowe
Ready for Boarding (1988)
Live (2002)
The Final Jolly Roger (2011)

EP / Kompilacje
Wild Animal (1990)
First Years of Piracy (Compilation, 1991)
20 Years in History (2003)
The Revivalry - A Tribute To Running Wild (2005)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls