Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Riverside to polski zespół muzyczny z nurtu rocka progresywnego, założony w 2001 roku w Warszawie.

Obecny skład zespołu: Mariusz Duda (gitara basowa, śpiew), Piotr Kozieradzki "Mittloff" (perkusja), Michał Łapaj (instrumenty klawiszowe), Maciej Meller (gitara). Riverside wydał do tej pory 6 albumów: Out Of Myself, Second Life Syndrome, Rapid Eye Movement, Anno Domini High Definition, którego premiera miała miejsce 15 czerwca 2009. W 2011 r. zespół wydał minialbum na 10-lecie istnienia. 18 stycznia 2013 roku ukazał się album Shrine Of New Generation Slaves a 4 września 2015 roku Love, Fear and the Time Machine.

Riverside został zauważony przez niemiecką wytwórnię InsideOut po polskiej premierze pierwszego albumu. Zespół otrzymał świetny kontrakt, dzięki któremu pozyskał tysiące nowych fanów za zachodnią granicą. Obecnie Riverside jest jednym z najwyżej ocenianych zespołów z Polski, stojących pod względem ilości fanów na równi z metalowymi tytanami, jak Vader czy Behemoth.

Na prestiżowej stronie www.progarchives.com w kategorii Progressive Metal płyty Riverside zajmują bardzo wysokie miejsca - w chwili obecnej piąte i dziewiąte miejsce na kilka tysięcy wydawnictw. Zaś w kategorii "All Genres" druga płyta Riverside plasuje się na wysokim 40 miejscu, płyta "Anno Domini High Definition" jest na 77, a debiutancki krążek zajmuje 82 pozycję.

Riverside był gościem specjalnym trasy koncertowej amerykańskiej legendy progresywnego metalu - zespołu Dream Theater. Obecnie każda trasa koncertowa zespołu ma już charakter międzynarodowy, obejmujący wiele krajów europejskich oraz sięgający już poza nasz kontynent.

21 lutego 2016 roku zmarł współzałożyciel zespołu, gitarzysta Piotr Grudziński, miał 40 lat.

Obecny skład:

Mariusz Duda (Lunatic Soul, Xanadu) - wokale, bas
Piotr "Mittloff" Kozieradzki (ex-Hate, Thunderbolt) - perkusja
Michał Łapaj - klawisze
Maciej Meller (Quidam) - gitara

Byli członkowie:
Piotr Grudziński - gitara
Jacek Melnicki - klawisze

Ważniejsza dyskografia:

Out of Myself (15.12.2003)
Voices In My Head EP (7.03.2005)
Second Life Syndrome (31.10.2005)
Rapid Eye Movement (24.09.2007)
Reality Dream (koncertowy; listopad 2008)
Anno Domini High Definition (15.06.2009)
Memories In My Head EP (20.06.2011)
Shrine Of New Generation Slaves (18.01.2013)
Love, Fear and the Time Machine (4.9.2015)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Podobni wykonawcy

Aktualności

API Calls