Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Rhapsody of Fire (dawniej Thundercross, później Rhapsody) - założony w 1993 roku włoski zespół muzyczny grający i z wpływami muzyki neo-klasycznej i neo-barokowej. Menadżerem grupy do niedawna był basista zespołu Manowar Joey DeMaio. Teraz zespół przeniósł się do znanej wytwórni Nuclear Blast. Teksty ich utworów to historia fikcyjnego świata Algalord, wymyślona przez gitarzystę Lucę Turilliego, ułożona na podobieństwo sagi fantasy o walce dobra ze złem. W nagraniu albumu "Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret" i singla "The Magic of the Wizard's Dream" wziął udział słynny brytyjski aktor Christopher Lee, co zapewniło zespołowi duży rozgłos. Brał on również udział w nagrywaniu "Triumph or Agony" oraz wystąpił na koncercie w Kanadzie, uwiecznionym na koncertowej płycie pod tytułem "Live in Canada".

14 lipca 2006 roku zespół zmienił swoją nazwę na Rhapsody of Fire, co było spowodowane naruszaniem praw autorskich marki Rhapsody.

6 października 2008 roku zespół zawiesił działalność na czas nieokreślony. 18 listopada 2009 roku zespół powrócił oraz ogłosił plany wydania nowej płyty, "The Frozen Tears Of Angels", której wydawcą został Nuclear Blast. Premiera wydawnictwa początkowo anonsowana na marzec 2010 roku została zmieniona na 30 kwietnia. 15 października tego samego roku wydano kolejny minialbum, The Cold Embrace of Fear, w którym została ukazana najbardziej symfoniczna strona zespołu. Oba materiały były zarejestrowane jeszcze w 2009 roku.

21 lutego 2011 roku zespół po raz pierwszy wystąpił w Polsce, w Mega Clubie w Katowicach. 17 czerwca 2011 roku wydano ostatnią płytą kontynuującą opowieść rozpoczętą czternaście lat wcześniej, From Chaos to Eternity. 15 kwietnia 2011 roku zespół ogłosił przyjęcie nowego gitarzysty, Toma Hessa, w miejsce Dominique'a Leurquin'a. Latem tego samego roku skład opuścił współzałożyciel zespołu Luca Turilli oraz basista Patrice Guers, a Alex Staropoli został liderem. 1 września grupa poinformowała o nowym basiście - został nim Oliver Holzwarth (brat perkusisty), znany ze współpracy m. in. z Blind Guardian.

Dyskografia:

jako Rhapsody:

1997 - Legendary Tales
1998 - Symphony of Enchanted Lands
2000 - Dawn of Victory
2001 - Rain of a Thousand Flames (EP)
2002 - Power of the Dragonflame
2004 - The Dark Secret (EP)
2004 - Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret

jako Rhapsody of Fire:

2006 - Triumph or Agony
2010 - The Frozen Tears of Angels
2010 - The Cold Embrace of Fear (EP)
2011 - From Chaos to Eternity
2013 - Dark Wings of Steel
2016 - Into the Legend
2017 - Legendary Years

Obecny skład zespołu:

Giacomo Voli - wokal (od 2016)
Alex Staropoli – instrumenty klawiszowe (od 1993)
Roberto de Micheli - gitara elektryczna (od 2011)
Alessandro Sala - gitara basowa (od 2015)
Manu Lotter - perkusja (od 2016)

Byli członkowie zespołu:

Luca Turilli – gitara elektryczna (1993-2011)
Patrice Guers – gitara basowa (2002-2011)
Dominique Leurquin - gitara elektryczna gościnnie (2000-2011)
Alessandro Lotta – gitara basowa (1997-2001)
Danielle Carbonea – perkusja (1993-1999)
Andrea Furlan – gitara basowa (1993-1997)
Christiano Adacher – wokal (1994-1995)
Fabio Lione - wokal (1997-2016)
Tom Hess – gitara elektryczna (2011-2013)
Oliver Holzwarth - gitara basowa (2011-2014)
Alex Holzwarth – perkusja (2000-2016)

Edytuj wiki

API Calls