Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Tą nazwą posługuje się więcej niż jeden wykonawca:
1. Rage to niemiecki zespół speed/power metalowy założony w 1984 pod nazwą Avenger przez Petera "Peavy'ego" Wagnera. Po wydaniu płyty "Prayers of Steel" zmienił nazwę na Rage (początkowo nowa nazwa miała brzmieć "Furious Rage", lecz ją skrócono). Duża część utworów zespołu charakteryzuje się ostrymi, zahaczającymi o thrash metal riffami, melodyjnymi refrenami i rozpoznawalnym głosem lidera grupy, Petera Wagnera.

W 2015 roku zespół opuścili Victor Smolski (który po odejściu założył zespół Almanac) oraz André Hilgers. Nowymi członkami zespołu zostali Marcos Rodriguez (gitara) z zespołu Soundchaser i Vassilios "Lucky" Maniatopoulos (perkusja) z zespołu Tri State Corner.

Obecny skład zespołu tworzą:
* Peter "Peavy" Wagner – wokal, gitara basowa (1984 - dziś)
* Marcos Rodriguez – gitara (2015 - dziś)
* Vassilios "Lucky" Maniatopoulos – perkusja (2015 - dziś)

Dyskografia:
* Prayers of Steel (jako Avenger) (1985)
* Reign of Fear (1986)
* Execution Guaranteed (1987)
* Perfect Man (1988)
* Secrets In A Weird World (1989)
* Reflections of A Shadow (1990)
* Trapped! (1992)
* The Missing Link (1993)
* 10 Years In Rage (1994)
* Black in Mind (1995)
* Lingua Mortis (1996)
* End of All Days (1996)
* XIII (1998)
* Ghosts (1999)
* Welcome to the Other Side (2001)
* Unity (2002)
* Soundchaser (2003)
* Speak of the Dead (2006)
* Carved In Stone (2008)
* Strings To A Web (2010)
* 21 (2012)
* LMO (2013)
* The Devil Strikes Again (2016)
* Seasons of the Black (2017)

2. Rage to brytyjski zespół heavy metalowy, zaliczany do nurtu NWOBHM, założony w 1980 roku w Liverpoolu, a rozwiązany w 1984, po śmierci basisty Johna Myletta.

Ostatni skład:
David Lloyd - wokal (ex-Nutz)
Mick Devenport - gitara (ex-Nutz)
Terry Steers - gitara
John Mylett - bas (ex-Nightwing, ex-Nutz)
Keith Mulholland - bas (Garth Rockett and the Moonshiners, ex-Nutz)

Dyskografia:
1981 Out of Control (album studyjny)
1981 Bootliggers (7" koncertowy obrazkowy singiel)
1982 Nice N' Dirty (album studyjny)
1983 Run For The Night (album studyjny)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

API Calls