Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń
Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Urodzony

    18 kwietnia 1980 (wiek 40)

Pezet, właściwie Jan Paweł Kapliński (ur. 18 kwietnia 1980 r. w Warszawie) – polski raper i osobowość telewizyjna, a także przedsiębiorca.

Kapliński występuje od 1998 r., początkowo wraz z zespołem Płomień 81, który założył ze szkolnym kolegą Marcinem Doneszem (znanym pod pseudonimem Onar). Wraz z zespołem do 2005 r. nagrał trzy albumy zatytułowane Na zawsze będzie płonął (1999), Nasze dni (2000) i Historie z sąsiedztwa (2005). W 2002 r. nakładem Konkret Promo ukazał się pierwszy album solowy Pezeta zatytułowany Muzyka klasyczna.

Kapliński współpracował ponadto z takimi wykonawcami jak: Tede, Eldo, Fokus, Rahim, Kali, Pjus, Stasiak, Ten Typ Mes, Dizkret, Sidney Polak, Paresłów, Pelson, Endefis, Pih, Ero, Ash, Fenomen, Diox, Lilu, O.S.T.R., Nowator, Eis, WdoWa, Peja czy Grammatik.

Za wydany w 2004 roku album Muzyka poważna, zrealizowany z Mikołajem "Noonem" Bugajakiem uzyskał nominację do nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka w kategorii Album Roku HIP-HOP / R & B. Kolejną nominację Kapliński otrzymał za solowy album pt. Muzyka rozrywkowa (2007). Był prezenterem programu Rap Fura emitowanego na antenie stacji telewizyjnej VIVA. Wystąpił również gościnnie w serialu kryminalnym emitowanym na antenie stacji TVN - Kryminalni. Od 2013 roku na antenie stacji RBL.TV wraz z Rafałem Groblem prowadzi audycję Muzyka Nowoczesna.

Od 2010 roku prowadzi wytwórnię muzyczną Koka Beats. Jest także właścicielem marki odzieżowej Koka. W 2011 roku został sklasyfikowany na szczycie listy 30 najlepszych polskich raperów według magazynu Machina. Jego młodszy brat, Michał, również jest raperem i występuje pod pseudonimem Małolat

Dyskografia:

2002 - Muzyka klasyczna (oraz Noon)
2004 - Muzyka poważna (oraz Noon)
2007 - Muzyka rozrywkowa
2009 - Muzyka emocjonalna
2010 - Dziś w moim mieście (oraz Małolat)
2012 - Live in 1500m2 (oraz Małolat)
2012 - Radio Pezet
2019 - Muzyka współczesna

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Podobni wykonawcy

Aktualności

API Calls