Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń
Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Lata aktywności

    1981 – teraz (39 lat)

  • Założono w

    Chelsea, Kensington and Chelsea, London, England, Wielka Brytania

  • Członkowie

    • Blockhead
    • Chris Lowe
    • Neil Tennant

Pet Shop Boys - brytyjski duet, w którego skład wchodzą Neil Tennant (wokal, gitara) oraz Chris Lowe (klawisze), założony w 1981 roku w Londynie. Zespół gra różne kombinacje muzyki elektronicznej, mieszając ze sobą takie gatunki jak synthpop, dance-pop, techno, house czy alternative dance. Do największych przebojów można zaliczyć: "West End Girls", "It's a Sin", "Always On My Mind", "Suburbia", "Being Boring", ''Can You Forgive Her?'', "Go West", ''Se a Vida é (That's the Way Life Is)'', ''Love Etc.'' i wiele innych. Największy okres popularności grupy przypada na lata 80 i pierwszą połowę 90.

Neil Tennant i Chris Lowe spotkali się przypadkowo w sklepie elektronicznym na Kings Road w Londynie 19 sierpnia 1981 roku i niemal natychmiast zaczęli tworzyć szkice pierwszych kompozycji. Na przełomie lat 1983/1984 zarejestrowali kilka z nich (m.in. "West End Girls" i "Opportunities (Let's Make Lots of Money") pod okiem producenta Bobby'ego Orlando w jego prywatnym studio w Nowym Yorku. Grupa, którą stworzyli, początkowo miała się nazywać "West End". Nazwę "Pet Shop Boys" zapożyczyli później od znajomych, którzy pracowali w sklepie zoologicznym. Na początku 1985 roku podpisali kontakt z wytwórnią EMI (Parlpophone), z którą współpracowali niemal trzydzieści lat, do czasu gdy w 2012 roku postanowili założyć własny label nazwany x2. W krótkim czasie osiągnęli oszałamiający światowy sukces. Popularność zapewniły im chwytliwe autorskie piosenki oparte na tanecznych rytmach, inspirowane często przez twórczość artystów niemających wiele wspólnego z muzyką rozrywkową (m.in. dzieła rosyjskich kompozytorów muzyki klasycznej). Innym czynnikiem wyróżniającym grupę spośród podobnych podmiotów na rynku były teksty Neila Tennanta, które zazwyczaj poruszały tematyką obcą dla przeciętnych dyskotekowych utworów i skupiały się na wątkach społeczno-gospodarczych czy historycznych.

Jako kompozytorzy i producenci współpracowali m.in. z Dusty Springfield, Lizą Minnelli, Patsy Kensit, Kylie Minogue, supergrupą Electronic, Tiną Turner, Madonną, Eltonem Johnem, Davidem Bowie czy też Robbie Williamsem.

Dyskografia:

(1986) Please
(1986) Disco
(1987) Actually
(1988) Introspective
(1990) Behaviour
(1993) Very
(1993) Very Relentless
(1994) Disco 2
(1995) Alternative (kompilacja stron b)
(1996) Bilingual
(1999) Nightlife
(2001) Closer to Heaven (musical)
(2002) Release
(2003) Disco 3
(2005) Battleship Potemkin (soundtrack)
(2006) Fundamental
(2007) Disco 4
(2009) Yes
(2010) Ultimate
(2011) The most incredible thing (balet)
(2012) Format (kompilacja stron b)
(2012) Elysium
(2013) Electric
(2016) Super

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Podobni wykonawcy

Aktualności

API Calls