Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń
Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Paul Di’Anno, (ur. 17 maja 1958) – brytyjski wokalista rockowy, najbardziej znany jako trzeci w historii (a pierwszy, który pojawił się na studyjnym albumie) wokalista Iron Maiden.
Di’Anno trafił do Maiden w okresie kiedy zespół rozpaczliwie potrzebował nowego wokalisty. Mimo że Paul reprezentował modny w tamtych czasach nurt punk rocka, założyciel zespołu, Steve Harris postanowił dać mu szansę. Di’Anno został przyjęty w 1977 i zaśpiewał na dwóch pierwszych studyjnych płytach: Iron Maiden (1980) i Killers (1981). Wokalista miał udział w tworzeniu niektórych utworów z tych płyt, np. Running Free i Remember Tomorrow. Na trasie World Killer Tour, promującej Killers, zaczął jednak dawać się we znaki rozrywkowy tryb życia Paula (nadużywanie alkoholu i narkotyków), co miało tragiczne wręcz odbicie na jakości jego śpiewania. Musiano też odwołać wiele koncertów i jeszcze przed powrotem z trasy Harris, wspólnie z managerem zespołu Rodem Smallwoodem podjęli decyzję o wyrzuceniu Di’Anno z zespołu (październik 1981). Zastąpił go wokalista zespołu Samson, Bruce Dickinson
Dyskografia
z Iron Maiden

The Soundhouse Tapes (1979)
Metal for Muthas (1980)
Iron Maiden (1980)
Live!! +one (1980)
Killers (1981)
Maiden Japan (1981)

z Battlezone

Fighting Back (1986)
Children of Madness (1987)
Warchild (1988)
Feel My Pain (1998)
Cessation of Hostilities (2001)

Kariera solowa

The World's First Iron Man (1997)
As Hard As Iron (1997)
Beyond the Maiden (The Best Of) (1999)
The Masters (1999)
The Living Dead (2006)
The Maiden Years - The Classics (2006)

NYPEL

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

API Calls