Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń
Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Urodzony

    14 maja 1959 (wiek 61)

Patrick Bruel (właśc. Patrick Maurice Benguigui; ur. 14 maja 1959 w Tlemcen w Algierii francuskiej) – francuski piosenkarz, aktor i mistrz świata w pokerze z 1998 r.

Biografia

Jego rodzice rozwiedli się w 1960 r. Wychowywała go matka, która później ponownie wyszła za mąż i urodziła dwoje kolejnych dzieci. Po uzyskaniu przez Algierię niepodległości (1962) rodzina przeniosła się do Francji. Już jako kilkuletnie dziecko zainteresował się muzyką i teatrem. Uczęszczał do prestiżowego paryskiego liceum im. Henryka IV. Planował karierę piłkarską, ale w 1975 r., po obejrzeniu w Olympii koncertu Michela Sardou, postanowił zostać piosenkarzem.

Zadebiutował jako aktor filmowy w 1979 roku (Le Coup de sirocco). Później występował zarówno w filmach kinowych i telewizyjnych, jak i w teatrze. W 1987 r. wydał pierwszą płytę – De face.

Lata 90. przyniosły wielką falę popularności artysty, nie tylko we Francji, ale i w innych krajach europejskich. Fenomen ten nazwano Bruelmanią.

W 2003 r. Bruel oficjalnie zmienił nazwisko na Bruel Benguigui. Od 2004 jest żonaty z Amandą Sthers (właśc. Amanda Maruani), z którą ma dwóch synów.

Dyskografia (bez singli)

* 1987: De face
* 1987: À tout à l'heure (live)
* 1989: Alors, regarde
* 1991: Si ce soir… (live)
* 1994: Bruel (album znany też jako Trois i Bruel 3)
* 1995: Tour 95 – On s'était dit (składanka)
* 1995: Plaza de los hereos (składanka)
* 1999: Juste avant
* 2001: L'essentiel (składanka)
* 2001: Patrick Bruelive – Rien ne s'efface… (live)
* 2002: Entre deux
* 2003: Entre deux à l'Olympia (live)
* 2004: Puzzle (składanka utworów z lat 1984-2004)
* 2006: Des souvenirs devant…

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Podobni wykonawcy

Aktualności

API Calls