Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń
Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Lata aktywności

    2012 – teraz (8 lat)

  • Założono w

    Warsaw, Mazowieckie, Polska

NOCNY KOCHANEK to jeden z nielicznych polskich zespołów metalowych, który muzykę, a przede wszystkim towarzyszące jej teksty tworzy z ogromnym dystansem do samych członków grupy oraz do wizerunku zazwyczaj kojarzonego z heavy metalem.

Zespół Nocny Kochanek tworzą muzycy grupy Night Mistress. Nawę zespołu Nocny Kochanek zawdzięcza Bartoszowi Walaszkowi – reżyserowi popularnej kreskówki “Kapitan Bomba”, w której wielokrotnie można było usłyszeć muzykę Night Mistress. W jednym z odcinków zespół wystąpił pod szyldem Nocny Kochanek, będącym prześmiewczym tłumaczeniem nazwy Night Mistress. To wydarzenie uznawane jest za datę narodzin Nocnego Kochanka.

W roku 2012 zespół nagrał utwór do pełnometrażowego filmu o przygodach Kapitana Bomby “Zemsta Faraona”. Jest on zatytułowany Minerał Fiutta i zdecydowanie jest to kompozycja z przymrużeniem oka. Muzykę Nocnego Kochanka należy określić mianem tradycyjnego heavy metalu typowego dla takich zespołów jak Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath, czy Saxon. Grupa doskonale czuje się na scenie i znakomicie sprawdza na koncertach. W roku 2014 zespół wystąpił na XX Przystanku Woodstock.

6 listopada 2015 ukazała się płyta Nocnego Kochanka zatytułowana "Hewi Metal".

W lipcu 2016 grupa znów zagrała na Woodstocku, a w sierpniu - na Cieszanów Rock Festiwal.

Przed rozpoczęciem nagrań kolejnego albumu, zespół opuścił Dominik Wójcik. Jego miejsce zajął Tomasz Nachyła.

Druga płyta, zatytułowana "Zdrajcy Metalu" ukazała się 13 stycznia 2017 roku.

Skład:
Krzyś - Wokal
Ojciec Arkadiusz - Gitara
Kazon - Gitara
Artur - Bas
Domino - Gary

Dyskografia:

Albumy studyjne:
Hewi Metal (2015)
Zdrajcy Metalu (2017)
Randka w ciemność (2019)

Albumy Koncertowe:
Przystanek Woodstock Live 2017
Noc z Kochankiem
Festiwal Pol'and'Rock 2018

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Podobni wykonawcy

Aktualności

API Calls