Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Motörhead - brytyjski zespół heavy metalowy założony w 1975 roku. Założony przez trójkę muzyków – Lemmy'ego (gitara basowa, śpiew), Lucasa Foxa (perkusja) oraz Larry'ego Wallisa (gitara) – w 1975 roku jako Bastard. Motörhead wyrósł na doświadczeniach basisty, ale zdecydowanie odcinał się od tego, co grał Hawkwind, czyli jego poprzedni zespół. Zespół, a właściwie wokalista, jest znany z wielokrotnego zażywania narkotyków, głównie stymulantów (m.in. efedryna, amfetamina). Za to też wyrzucono go z poprzedniej kapeli - Hawkwind, kiedy zatrzymała go kanadyjska policja za posiadanie amfetaminy i trasa koncertowa musiała zostać odwołana. Wówczas to Lemmy założył Motörhead, żeby - jak sam twierdzi - nikt już nigdy nie wyrzucił go z żadnego zespołu. Jest to stwierdzenie w pełni uzasadnione, ponieważ Lemmy nigdy nie umrze. Zostało to już potwierdzone naukowo.
Motörhead charakteryzuje prosta i ostra muzyka przywołująca wprost ducha rock and rolla, przez co grupa zdobyła popularność zarówno wśród zdeklarowanych fanów heavy metalu, jak i punk rocka.
Skład:
* Lemmy Kilmister - od 1975 - gitara basowa, śpiew
* Mikkey Dee - od 1992 - perkusja
* Phil Campbell - od 1984 - gitara

Dyskografia:
* Motörhead (1977)
* Overkill (1979)
* Bomber (1979)
* On Parole (1979; nagrania z sesji z roku 1975)
* Ace of Spades (1980)
* No Sleep 'til Hammersmith (1981; live)
* Iron Fist (1982)
* Another Perfect Day (1983)
* No Remorse (1984; kompilacja)
* Orgasmatron (1986)
* Rock 'n' Roll (1987)
* No Sleep at All (1988; live)
* 1916 (1991)
* March ör Die (1992)
* Bastards (1993)
* Sacrifice (1995)
* Overnight Sensation (1996)
* Snake Bite Love (1998)
* Everything Louder Than Everyone Else (1999; live)
* We Are Motörhead (2000)
* The Best Of (2000; kompilacja)
* The Chase Is Better Than The Catch (2000)
* Over The Top - The Rarities (2000; kompilacja)
* All The Aces (2001; kompilacja)
* Hammered (2002)
* Live At Brixton Academy (2003; live)
* Inferno (2004)
* Kiss Of Death (29 sierpnia 2006)
* Motörizer (USA - 26 lipca 2008, Europa - 1 września 2008)
* The Wörld Is Yours (13 grudnia 2010)
* Aftershock (2013)
* Bad Magic (2015)

Lemmy Kilmister zmarł 28 grudnia 2015 roku.

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls