Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Masterplan to niemiecka grupa muzyczna wykonująca melodyjny heavy metal. Powstała 2001 roku w Hamburgu z inicjatywy gitarzysty Rolanda Grapowa i perkusisty Uli Kuscha po tym jak jesienią 2001 muzycy postanowili opuścić grupę muzyczną Helloween i stworzyć własny zespół.

Dołączyli do nich basista Jan S. Eckert były członek zespołu Iron Savior, instrumentalista klawiszowiec Axel Mackenrott, a także wokalista Jorn Lande, który występował miedzy innymi w Yngwie Malmsteen,Ark, Jorn oraz The Snake. Lande po nagraniu 2 albumów opuścił zespół w maju 2006 roku. Powodem takiej decyzji były odmienne wizje muzycznego kierunku przy nagrywaniu kolejnego albumu. W październiku 2006 zespół opuścił także założyciel i perkusista Masterplan - Uli Kusch. Nowymi członkami zostali wokalista Mike DiMeo i perkusista Mike Terrana, którzy w lutym 2007 współnie nagrali i wydali 3 studyjny album grupy. W 2009 roku zespół opuścił wokalista Mike DiMeo i w jego miejsce nieoczekiwanie powrócił pierwszy wokalista zespołu Jorn Lande.

W 2012 zespół opuścił Mike Terrana, Jorn Lande i Jan S. Eckert. W ich miejsce kolejno weszli Martin Škaroupka (Cradle of Filth), Rick Altzi (At Vance) i Jari Kainulainen (ex-Stratovarius/Evergrey).

Obecny skład zespołu
Rick Altzi - wokal (od 2012)
Roland Grapow - gitara elektryczna (od 2001)
Jari Kainulainen - gitara basowa (od 2012)
Axel Mackenrott - instrumenty klawiszowe (od 2003)
Martin Škaroupka - perkusja (od 2012)

Byli członkowie i muzycy gościnni zespołu
Jorn Lande - wokal (2001–2006, 2009–2012)
Mike DiMeo - wokal (2007 - 2009)
Uli Kusch - perkusja (2001 - 2006)
Mike Terrana - perkusja (2006–2012)
Jan S. Eckert - gitara basowa (2003–2012)
Janne Warman - instrumenty klawiszowe - gościnnie
Michael Kiske - śpiew - gościnnie

Dyskografia
(2002) Enlighten Me (singiel)
(2003) Masterplan (album)
(2004) Back for my life (singiel)
(2005) Aeronautics (album)
(2007) Lost And Gone (singiel)
(2007) MK II (album)
(2010) Time To Be King (album)
(2013) Novum Initium (album)
(2017) PumpKings

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls