Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Urodzony

    13 lipca 1924

  • Urodzony w

    Bielsko-Biała, Śląskie, Polska

  • Zmarł

    18 stycznia 2021 (wiek 96)

Maria Koterbska (ur. 13 lipca 1924 w Bielsku - ob. Bielsko-Biała, zm. 18 stycznia 2021 w Bielsku-Białej) - polska piosenkarka, szczególnie popularna w latach 50. i 60. XX-wieku. Wykonywała m.in. takie utwory jak Augustowskie noce, Brzydula i rudzielec, Karuzela, Parasolki, Serduszko puka w rytmie Cha-cha, Wrocławska piosenka.

Zadebiutowała w 1949 na deskach teatru w Katowicach. Od 1950 śpiewała razem z Orkiestrą Taneczną Rozgłośni Śląskiej Polskiego Radia. Od 1952 do 1956 występowała w krakowskim Teatrze Satyryków. W 1955 wystąpiła w filmie Jana Fethke pt. Irena do domu!, grając samą siebie. Zdobyła wiele nagród i wyróżnień. Częsta bywalczyni festiwalów w Opolu i Sopocie. W 1987 roku uhonorowana Grand Prix na opolskim festiwalu, w 1999 Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Matka Romana Frankla - aktora i piosenkarza.

Dyskografia:
1960 - Maria Koterbska śpiewa wesołe piosenki
1960 - Ulubione przeboje
1960 - Ulubione piosenki
1967 - Nie mówmy, że to miłość
1972 - Maria Koterbska
1974 - Jubileusz
1980 - Maria Koterbska
1990 - Życie zdarza się raz

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Podobni wykonawcy

Aktualności

API Calls