Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Członkowie

    • Dominik Wania
    • Gard Nilssen
    • Maciej Obara
    • Ole Morten Vågan

Maciej Obara (ur. 18 grudnia 1981)– polski saksofonista i kompozytor jazzowy.

Jest absolwentem Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach. Podczas studiów założył swoje pierwsze trio z Maciejem Grabowskim i Krzysztofem Gradziukiem. Brał udział w dwóch amerykańskich sesjach nagraniowych albumów Four oraz Three z czołówką nowojorskiej sceny muzycznej. Następnie został członkiem zespołu Tomasza Stańko New Balladyna Quartet.

W 2012 wydał pierwszy album z zespołem Maciej Obara International Quartet, zatytułowany Komeda, który nagrał po udziale w programie Take Five Europe. Na początku 2017 otrzymał od Manfreda Eichera zaproszenie do sesji nagraniowej w studiu Rainbow w Oslo, w efekcie czego 3 listopada 2017 wydał album, zatytułowany Unloved. Premiera albumu odbyła się na festiwalu Jazztopad w sali NFM we Wrocławiu. W 2018 otrzymał „Fryderyka” w kategoriach „Muzyk jazzowy roku” i „Jazzowy album roku” (za Unloved).

Dyskografia
2007 Message from Ohayo (Bielska Zadymka Jazzowa)
2008 I can do it (JAZ Zabrze)
2010 Four (Ars Cameralis)
2010 Three (Ars Cameralis)
2011 Equilibrium
2012 Komeda (ForTune)
2013 Manggha (ForTune)
2015 Live in Mińsk Mazowiecki (ForTune)
2017 Unloved (ECM)
2019 Three Crowns (ECM)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Podobni wykonawcy

Aktualności

API Calls