Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Lacuna Coil to włoska grupa muzyczna grająca gothic metal, utworzona w 1996 roku w Mediolanie. Dawniej znana była jako Sleep of Right i Ethereal.

http://www.facebook.com/lacunacoil
http://www.lacunacoil.it/

Muzyka Lacuna Coil jest inspirowana gotyckim brzmieniem muzyki średniowiecznej, jest to jednak mniej widoczne niż w przypadku podobnych zespołów. Na muzykę grupy wpływali tacy artyści jak: Tiamat, Paradise Lost, Septic Flesh, Type O Negative, Opeth i wiele innych.

Grupa powstała w 1994 roku jako Sleep of Light, ale szybko zmieniła nazwę na Ethereal i podpisała kontrakt z wytwórnią Century Media. Okazało się, że nazwa zespołu została już wcześniej wykorzystana, zmieniono ją na Lacuna Coil (nazwa znaczy pusta spirala - lacuna to włoskie określenie na pustkę lub zapomnienie, a coil z języka angielskiego oznacza spiralę).

Lacuna Coil składała się wówczas z wokalistów: Cristiny Scabbi, śpiewającej oraz Andrei Ferro (ten układ utrzymuje się do dziś) oraz basisty, Marco Coti Zelati. Wydali oni w 1997 roku pierwszy studyjny album Lacuna Coil.

Muzycy

Obecny skład zespołu

* Cristina Scabbia - śpiew
* Andrea Ferro - śpiew
* Cristiano Migliore - gitara elektryczna
* Marco Biazzi - gitara elektryczna
* Marco Coti Zelati - gitara basowa, instrumenty klawiszowe
* Cristiano Mozzati - perkusja

Byli członkowie zespołu

* Raffaele Zagaria - gitara elektryczna
* Claudio Leo - gitara elektryczna
* Steve Minelli - gitara elektryczna podczas koncertów marzec/kwiecień 1998
* Leonardo Forti - instrumenty perkusyjne
* Alice Chiarelli - instrumenty klawiszowe podczas koncertów marzec/kwieceiń 1998

Dyskografia

* 1996 Ethereal Demo - demo zawiera dwie piosenki: "Shallow End" i "Frozen Feeling"
* 1997 Lacuna Coil - EP/album
* 1999 In A Reverie - album
* 2000 Halflife - EP
* 2001 Unleashed Memories - album
* 2002 Heaven's A Lie - singel
* 2002 Comalies - album
* 2004 Comalies - album, specjalna, dwupłytowa, limitowana edycja
* 2004 Swamped - singel
* 2005 Unleashed Memories - album, reedycja
* 2005 In A Reverie - reedycja
* 2005 The EP's - kompilacja
* 2006 Karmacode - album
* 2006 Our Truth - singel (jak na razie ukazały się trzy edycje)
* 2006 Closer - singiel
* 2006 Enjoy The Silence cover grupy Depeche Mode - singel (Vol. I; Vol. II - 2x; premiera 26 czerwca)
* 2006 Within Me - singiel
* 2008 Visual Karma (Body, Mind and Soul) - pierwsze DVD, zawiera zapis z wydarzeń promujących album Karmacode, koncert na niemieckim festiwalu Wacken oraz japońskim Loudpark Festival 2007
* 2009 Shallow Life - album
* 2009 Spellbound - singiel
* 2009 I Like It - singiel
* 2009 I Won't Tell You - singiel
* 2011 Trip the Darkness - singiel promujący nadchodzący album Dark Adrenaline
* 2012 Dark Adrenaline - album
* 2012 Fire - singiel
* 2014 Broken Crown Halo - album
* 2016 Delirium - album

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls