Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Urodzony

    7 maja 1951 (wiek 67)

  • Urodzony w

    Katowice, Śląskie, Polska

Irek Dudek (pseud. artystyczny Shakin' Dudi; ur. 7 maja 1951 r. w Katowicach) – polski kompozytor, wokalista, harmonijkarz, autor tekstów. Dudek w trakcie swojej wieloletniej działalności artystycznej dał się poznać jako muzyk bluesowy, a także rock'n'rollowy (neo-swing). Dyrektor najstarszego festiwalu bluesowego w Polsce (oraz największego "in-door'owego" na świecie) - Rawa Blues Festiwal, odbywającego się corocznie od 1970 r. w Katowicach.

Od najmłodszych lat zajmował się muzyką, najpierw rozpoczął naukę gry na skrzypcach, a następnie (samodzielnie) na harmonijce ustnej. Swoją przygodę z bluesem rozpoczął w amatorskiej (jeszcze wtedy) grupie SBB na przełomie lat 60. i 70. W 1971 r. przez krótki czas współpracował z krakowskim zespołem bluesowym Hall.

W 1973 roku stworzył swój pierwszy zespół Apokalipsa wraz z Maciejem Radziejewskim, Krystianem Wilczkiem i Markiem Surzynem. Potem do Apokalipsy dołączyli Jan Borysewicz, Andrzej Drybul oraz Rafał Rękosiewicz. Równolegle Dudek współpracował z zespołem Breakout. W 1977 roku rozwiązał Apokalipsę i wraz z Janem Janowskim utworzył bluesowy duet Irjan, który koncertował z dużymi zmianami personalnymi do roku 1980 (m.in. na imprezach bluesowych w Białymstoku, Poznaniu i Sopocie, a w latach 1979-80 także w zachodnioniemieckich lokalach oraz w ośrodkach polonijnych Kanady i USA). Potem prowadził kolejne własne zespoły – Dudek Blues Band oraz Blues Session Ireneusza Dudka.

W 1981 roku zorganizował w Katowicach festiwal Rawa Blues Festiwal, który jest uważany za największy i najważniejszy festiwal bluesowy w Polsce.

W latach 1984-1987 i ponownie od 1999 występował jako rockandrollowy piosenkarz pod pseudonimem Shakin' Dudi, tworząc pastiszowe piosenki do tekstów Dariusza Duszy. W tym repertuarze zaistniał dla szerszej publiczności. Kontynuacją tego stylu muzyki była grupa The Dudi's powstała w roku 1986.

Równolegle Dudek zajmował się bluesem, m.in. grając w formacjach Big Blues Band, Big Band Boogie oraz Trio Dudek-Błędowski-Gembalski, a także współpracując z grupą Kwadrat.

W roku 1988 wyemigrował do Holandii, zamieszkał w Amsterdamie. W 1989 roku uległ ciężkiemu wypadkowi samochodowemu, a odniesione obrażenia nie pozwoliły mu przez wiele miesięcy na kontynuowanie kariery. Jego powrót nastąpił podczas Rawy Blues w 1990 roku z zespołem Big Band Boogie. Do Polski na stałe wrócił w 1993 r. Wraz z Irek Dudek Symphonic Blues koncertował w Europie Zachodniej, nagrał też program dla niemieckiej telewizji WDR.

Fascynacja Dudka neo swingiem przynosi 3 płyty, wydane pod szyldem Shakin Dudi, z muzyką łączącą rock`n`rolla i swinga. W 2004 roku Shakin Dudi w sześcioosobowym składzie nagrywa program telewizyjny Shakin Dudi - śpiewak przebojów. Od tego momentu zespół wznawia aktywną działalność koncertową. W 2008 roku, w nowym składzie (ze starego pozostał tylko Dusza) Shakin Dudi wydaje album Złota płyta - ciąg dalszy. W październiku tego roku ukazuje się Ziuta Blues, biografia Dudka autorstwa Marcina Babko. Jest prezesem Stowarzyszenia Miłośników Muzyki Bluesowej.

Nagrody:
W 1985 roku otrzymał nagrodę publiczności na KFPP w Opolu za piosenkę "Au sza la la la".
W 1996 roku został laureatem nagrody im. M. Jurkowskiej przyznawanej przez Program III Polskiego Radia.
W 2005 r. czytelnicy katowickiej Gazety Wyborczej przyznali mu Cegłę Janoscha za rozsławianie Górnego Śląska.

Dyskografia:
1985 Złota płyta
1986 Irek Dudek No 1
1987 The Dudi's
1989 Nowa płyta
1991 Bands of 80's (kompilacja)
1994 New Vision Of Blues (reedycja Selles 2000)
1999 Platynowa Płyta
1999 Swing Revival
2002 Płyta roku
2006 Anthology 1976-2006 (boks, 11CD)
2007 Gwiazdy polskiej muzyki lat 80. (płyta z gazetą Dziennik)
2007 Ty wciąż taki sam od 30 lat (DVD)
2008 Złota płyta - ciąg dalszy
2009 25
2010 Dudek Bluesy

Gościnnie
2006 Skibiński - Winder Super Session

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls