Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

HIM - fiński zespół rockowy, założony przez Ville Valo w 1991 roku w Helsinkach.

Jego pełna nazwa brzmi His Infernal Majesty, co oznacza Jego Piekielna Wysokość. Muzycy stworzyli nowy gatunek muzyki, określany jako love metal - głównie ze względu na teksty piosenek. Wśród inspiracji członków HIM znajdują się zespoły Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Ramones, Pink Floyd. Zespół wystąpił m.in. na festiwalach: duńskim Roskilde, niemieckich Rock Im Park i Rock Am Ring, fińskich Ruisrock, IlosaariRock i Provinssirock, brytyjskim Download Festival oraz co roku na Helldone.

Logo

Logo zespołu jest heartagram, będący także znakiem towarowym. Kształtem przypomina gwiazdę pięcioramienną, jako że powstał z połączenia pentagramu oraz symbolu serca. Wg autora heartagramu, Ville Valo, przedstawia on zarówno miłość, jak i śmierć – główne motywy tekstów HIM. "Jest to przedstawienie idealnej równowagi zachowanej pomiędzy miłością, a śmiercią"- jak mawia lider grupy Ville.

Pentagram nie ma bezpośredniego związku z nienawiścią, śmiercią oraz negatywnymi emocjami, lecz jest symbolem planety oraz bogini Wenus.

Heartagramu – jako swojego logo – używa również amerykański skater Bam Margera, znajomy Ville Valo i gwiazda programu Jackass i Viva la Bam emitowanego w MTV.

Niektórzy twierdzą, że heartagram jest związany z satanizmem, jednak nie jest to prawdą, czemu zaprzeczyli obaj posiadacze licencji na używanie tego znaku.

Muzycy

Obecny skład zespołu
* Ville Hermanni Valo - wokal (od 1991)
* Mikko Henrik Julius "Mige" Paananen - bas (od 1991)
* Mikko "Linde" Lindström — gitara (od 1991)
* Janne Johannes "Burton" Purttinen - klawisze (od 2001)

Byli członkowie zespołu
* Juippi-perkusja (1991-1992)
* Tarvonen-perkusja (1992-1995)
* Oki-rytmiczna gitara (1992-1996)
* Patka Rantala - perkusja (1995 - 1999)
* Zoltan Pluto - klawisze (1998 - 2000)
* Antto Einari Melasniemi - klawisze (1995 - 1999)
* Mikko "Gas" Karppinen - perkusja (od 1999-2015)

Dyskografia

Albumy
* Greatest Lovesongs Vol. 666 (1997)
* Razorblade Romance (1999)
* Deep Shadows and Brilliant Highlights (2001)
* Love Metal (2003)
* Dark Light (2005)
* Venus Doom (2007)
* Screamworks: Love In Theory And Practice (2010)
* Tears on Tape (2013)

Minialbumy
* 666 Ways to Love: Prologue (1996)

Dema
* Witches and Other Night Fears (1992)
* This Is Only the Beginning (1995)

Kompilacje
* And Love Said No - The Greatest Hits 1997-2004 (2004)
* Greatest Lovesongs Vol. 666 / Razorblade Romance / Deep Shadows and Brilliant Highlights (2004)
* Uneasy Listening Vol. 1 (2006)
* Uneasy Listening Vol. 2 (2007)
* XX - Two Decades of Love Metal (2012)

HiM (project of U.S.-based percussionist Douglas Scharin ,inspired by dub, electronica, jazz, rock and Afrobeat.)
Despite the group's rather complicated history and numerous manifestations, HiM is largely the brainchild of multi-instrumentalist Doug Scharin. A member of the rich Midwest indie scene, Scharin began HiM as a side project during downtime from his various day jobs (including membership in Codeine, Rex, and June of 44). HiM's music is consistently labeled as a dub-heavy brand of post-rock. Drawing freely upon the numerous influences of its members, the group is more accurately a fusion of rock, post-punk, jazz, and Afro-beat, with an ear for studio-enhanced roots reggae.

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

API Calls