Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Grupa została założona w 1995 roku przez Gerrita Thomasa i Jensa Kästela jako poboczny projekt Gerrita'a pod nazwą Ravenous. Bardzo szybko, po wydaniu ich pierwszego albumu i limitowanego singla, kapela stała się z pobocznego - głównym projektem muzyków pomimo, że nadal są uwikłani w wiele innych (Ravenous, Fusspils 11, Fictional).
Nazwa zespołu wzięła się od przyjaciela obu muzyków, który służył w armii niemieckiej. Ma symbolizować motyw przewodni, pojawiający się w muzyce zespołu, którym jest militarystka i wojna. W zespole Gerrit zajmuje się głównie komponowaniem muzyki, a Jens wokalem. Słowa do piosenek pisze najczęściej Kai Schmidt, który jest jednocześnie menadżerem wytwórni, wydającej muzykę zespołu REPORecords. W skład grupy wchodzą także Björn Böttcher (instrumenty klawiszowe) oraz Frank Schweigert (gitara elektryczna), który zastąpił w 2004 roku Thomasa Krolla.

Funker Vogt wydał 4 albumy poprzez legendarny label Zoth Ommog (część Music Research) i Bloodline (część net-hit.com GmbH). Były to: "Thanks For Nothing", "We came To Kill", "Execution Tracks" i "Maschine Zeit". W międzyczasie ukazały się 4 EPki, 5 singli, 1 remix-CD 1 video (VHS). Ten okres to czas zmagań ze światem biznesu muzycznego oraz z krytykami.

W grudniu 2001 pierwszy album został powtórnie wydany wraz z dodatkowymi ścieżkami już przez REPORecords. Zaraz po nim ukazał się piąty album zatytułowany "Survivor". Jest on metaforą do wcześniejszej historii zespołu i trudności z przebiciem się. Tematyka to więźniowie wojenni, uchodzący i przyszłość, która prezentuje się raczej w czarnych barwach. Album został wydanay przez SPV Records do którego grupa przyłączyła się pod koniec 2002 roku.

Wydało ono również ich 2 CD z remiksami oraz 2 MCD. W 2004 roku REPORecords wydała limitowany "Always And Forever Vol. 1" w formie digipacka. W 2003 roku wydany został szósty album "Revivor" przez SPV Records, a w 2005 roku druga część serii "Always And Forever" przez REPORecords. W tym samym roku wydane zostało MCD z piosenkami z szóstego albumu jako część niemieckiej gry na PC "Grabenkrieg In Europa". W tym samym roku wyszedł też siódmy album noszący tytuł "Navigator".

W 2007 roku wydany został album "Aviator" zadedykowany pilotom niemieckich sił powietrznych, którzy zginęli na wszystkich frontach. Album został wydany jako kombinacja CD/DVD. Jest to pierwsza płyta DVD wydana przez Funker Vogt. Grupa jest znana na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych muzykę grupy wydaje Metropolis Records a rosji Soyuz.

W 2006 roku zespół wystąpił w Polsce na festiwalu Castle Party w Bolkowie.

W 2013 roku Jens Kästel rozstał się z Funker Vogt, grając swój ostatni koncert 30 listopada w Berlinie. Nie zakończył jednak swojej przygody z muzyką, efektem czego było stworzenie projektu 'The Firm Inc.' wraz z członkami E-Craft.

W 2014 roku Funker Vogt przekazał informację, iż miejsce poprzedniego wokalisty zajmie Sacha Korn. Wzbudziło to kontrowersje nie tylko wśród fanów ale również i wytwórni. Powodem tego były skrajnie prawicowe i nacjonalistyczne przekonania i powiązania Saschy. W krótkim czasie René i Gerrit postanowili zakończyć z nim współpracę zaznaczając, że 'nie chodzi o politykę'.

Duet postanowił nie zatrzymywać się w poszukiwaniu wokalisty, skutkiem czego w grudniu 2016 roku ogłosili, iż ich nowym wokalistą jest Chris L. znany głównie ze swojego projektu 'Agonoize'.

W czerwcu 2017 roku światło dzienne ujrzał najnowszy album o nazwie 'Code Of Conduct'.

Skład:

Chris L. -
Gerrit Thomas
René Dornbusch

Byli członkowie zespołu:

Jens Kästel
Björn Böttcher
Frank Schweigert
Kai Schmidt
Thomas Kroll
Sacha Korn

Dyskografia:

01. Thanks For Nothing (1996)
02. Words Of Power (1997)
03. Take Care (1997)
04. We Came To Kill (1997)
05. Killing Time Again (1998)
06. Execution Tracks (1998)
07. Tragic Hero (1998)
08. Velvet Acid Christ vs. Funker Vogt: The Remix Wars - Strike 4 (1999)
09. Gunman (2000)
10. Maschine Zeit (2000)
11. T (2000/2001)
12. Subspace (2001)
13. Code 7477 (2001)
14. Date Of Expiration (2002)
15. Survivor (2002)
16. Red Queen (2003)
17. Revivor (2003)
18. Always And Forever Volume 1 (2005)
19. Fallen Hero (2005)
20. Navigator (2005)
21. Always And Forever Volume 2 (2006)
22. Aviator (2007)
23. Blutzoll (2010)
24. Companion In Crime (2013)
25. Code Of Conduct (2017)

Oficjalna strona internetowa: www.funkervogt.de
MySpace: www.myspace.com/funkervogt

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls