Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Istnieją co najmniej dwa zespoły o tej nazwie:
1. Exodus (amerykańska grupa thrashmetalowa)
2. Exodus (polski zespół artrockowy)

1)
Amerykańska grupa muzyczna wykonująca thrash metal. Powstała w San Francisco w 1979 roku, zespół z przerwami funkcjonuje do dziś. Grupa powstała w San Francisco w 1979 roku z inicjatywy Toma Huntinga (instrumenty perkusyjne, wokal) oraz Kirka Hammetta (gitara elektryczna). Pierwszy skład zespołu uzupełnił Geoff Andrews (gitara basowa), później dołączyli Paul Baloff (śpiew) i Gary Holt (gitara elektryczna). W 1983 roku na rzecz grupy Metallica zespół opuszcza Kirk Hammett wkrótce zastąpiony przez Ricka Hunolta (gitara elektryczna) z którym to zespół zrealizował debiutancki album pt. „Bonded By Blood” wydany z ponad rocznym opóźnieniem w 1985 roku, doceniony zarówno przez krytykę, jak i fanów grupy. W 1986 roku w wyniku nieporozumień grupę opuszcza Paul Baloff. Zastąpiony przez występującego w grupie Legacy (później pod nazwa Testament) Steve’a Souzę. Wydany w 1987 roku album pt. „Pleasures Of The Flesh” nie zyskał jednak uznania. Kolejne albumy grupy okazały się jednak sukcesem „Fabulous Disaster” (1989), „Impact Is Imminent” (1990), „Force Of Habit” (1992) cieszyły się duża popularnością, samą grupę zaś zyskała uznanie w środowisku thrashmetalowym. W 1992 roku wraz z odejściem z zespołu Steve’a Souzy grupa zawiesza działalność. W roku 2001 zespół reaktywuje się.

Przed nagraniem "Shovel Headed Kill Machine" zespół opuszcza trzech członków. Steve Souza odszedł, gdyż odmówił uczestnictwa na koncertach w Japonii, Rick Hunolt został wyrzucony za problemy z alkoholem, zaś Tom Hunting odszedł z powodów zdrowotnych. Płyta ostatecznie została nagrana w składzie uzupełnionym o gitarzystę Lee Altusa występującego wcześniej w Heathen, perkusistę Paula Bostapha znanego z zespołu Slayer oraz Roba Dukesa, byłego technicznego zespołu, który objął pozycję wokalisty.

W marcu 2007 zespół ogłosił powrót do składu Toma Huntinga. Z Exodusem w przyjacielskiej atmosferze pożegnał się Bostaph. W roku 2014 do zespołu powrócił Steve "Zetro" Souza, który świętował w tym czasie sukces po wydaniu dwóch płyt z zespołem Hatriot.

Obecny skład zespołu:
* Steve "Zetro" Souza - śpiew (1986-1992, 2002-2004, od 2014)
* Gary Holt - gitara (od 1982)
* Tom Hunting - perkusja (1980-1989, 1997-2005, od 2007)
* Lee Altus - gitara (od 2005)
* Jack Gibson - gitara basowa (od 1997)

Byli członkowie zespołu:
* Tim Agnello - wokal (1980)
* Paul Baloff (zmarły) - śpiew (1981-1986, 1993, 1997-2002)
* Paul Bostaph - perkusja (2005-2007)
* Rick Hunolt - gitara elektryczna (1983-1993, 1997-2005)
* Kirk Hammett - gitara elektryczna (1981-1983)
* Mike Maung - gitara elektryczna (1983)
* Carlton Melson - gitara basowa (1980)
* Geoff Andrews - gitara basowa (1980-1983)
* Rob McKillop - gitara basowa (1983-1991)
* Mike Butler - gitara basowa (1992-1993)
* John Tempesta - perkusja (1990-1992)
* Chris Kontos - perkusja

Dyskografia:
Albumy:
* (1985) Bonded by Blood
* (1987) Pleasures of the Flesh
* (1989) Fabulous Disaster
* (1990) Impact Is Imminent
* (1992) Force of Habit
* (2004) Tempo of the Damned
* (2005) Shovel Headed Kill Machine
* (2007) The Atrocity Exhibition… Exhibit A
* (2008) Let There Be Blood
* (2010) Exhibit B: The Human Condition
* (2014) Blood In, Blood Out
Minialbumy:
* (1990) Objection Overruled
* (2003) War Is My Shepherd
Albumy koncertowe:
* (1991) Good Friendly Violent Fun - Live
* (1997) Another Lesson in Violence - Live
Splity:
* (2004) Nuclear Blast Sampler
* (2005) Exodus/Hypocrisy split promo
Kompilacje:
* (1992) Lessons in Violence
Single:
* (1990) The Lunatic Parade
* (1992) Thorn in My Side
Dema:
* (1982) First demo
* (1983) Die By His Hand
* (1983) 1983 rehearsal semi-official demo
* (1984) A Lesson in Violence
* (1984) Deliver Us Rehersal Song
* (1984) Turk Street demo
* (1986) Pleasures of the Flesh
Wideografia:
* Combat Tour (1985, VHS)
* Live at the DNA (2005, DVD)
* Shovel Headed Tour Machine: Live At Wacken & Other Assorted Atrocities (2010, DVD)

Ciekawostki:
Les Claypool – gitarzysta basowy z grupy Primus – był szkolnym kolegą Kirka Hammetta. Mimo próśb muzyka nie przystał na propozycje gry w grupie Exodus, tłumacząc to zainteresowaniem stylem free jazz w owym czasie.

2)
Polska grupa artrockowa, zał. w 1976 w Warszawie wykonująca rock symfoniczny, utworzona z kwartetu braci Andrzeja i Wojciecha Puczyńskich (grający wcześniej w zespole Źródło). Oprócz nich w pierwszym składzie zespołu znaleźli się Paweł Birula, Zbigniew Fyk oraz Władysław Komendarek.
Grupa ta zadebiutowała w sierpniu 1977 roku nagraniem Nadzieja, niepokój, po czym przygotowała profesjonalny program estradowy na kilkanaście koncertów danych w różnych miastach Polski. Brała udział w licznych imprezach muzycznych (były to m.in.: Targi Estradowe w Łodzi 1977, Międzynarodowa Wiosna Estradowa w Poznaniu 1978-1979, Pop Session w Sopocie 1978). Koncertowała też z zespołem The Rubettes pochodzącym z Wielkiej Brytanii.
W roku 1979 Exodus przygotował muzykę do spektaklu plastyczno-baletowego Maski. Rok później wydał płytę długogrającą The Most Beautiful Day (Ten najpiękniejszy dzień), która uzyskała szybko tytuł złotej płyty (sprzedano 200 tysięcy egzemplarzy). W tym samym roku Exodus otrzymał tytuł zespołu, na którego nagrania najbardziej czekają czytelnicy magazynu "Non Stop". Zrealizował też kilka teledysków dla Telewizyjnej Listy Przebojów. Wraz z grupą muzyczną Skaldowie Exodus wziął udział w telewizyjnym widowisku baletowym Misterium magiczne. W roku 1983 Exodus nawiązał współpracę z Markiem Wójcickim, nazywanym "najszybszym polskim gitarzystą". Rok później zespół rozwiązał się. Jeszcze przez dwa lata podejmowano próby kontynuacji pod nazwą MadMax.
Po odejściu z zespołu Władysław Komendarek rozpoczął karierę solową, a Andrzej Puczyński - po rozwiązaniu Exodusu grupy MadMax - założył wydawnictwo płytowe Izabelin, obecnie jest prezesem Universal Music Polska.
W 1992 roku została wydana płyta Exodus: Singles Collection (CD, Izabelin), zbierająca wszystkie nagrania singlowe zespołu.

Albumy studyjne:

Nadzieje, niepokoje (nagrany w 1977, wydany w 2006 w boksie The Most Beautiful Dream - Anthology 1977-1985)
The Most Beautiful Day (1980)
Supernova (1982)
Hazard (nagrany w 1983, wydany w 2006 w boksie The Most Beautiful Dream. Anthology 1977-1985)

Albumy kompilacyjne:

Singles Collection (1992)
Złota kolekcja: Najpiękniejszy dzień (2000)

Single:

Uspokojenie wieczorne / To, co pamiętam (1978)
Niedokończony sen / "Dotyk szczęścia (1979)
Ostatni teatrzyk objazdowy / Ostatni teatrzyk objazdowy (część druga) (1980)
Spróbuj wznieść się wyżej / Jest taki dom (1981)
Jestem automatem / Najdłuższy lot (1982)
Kosmiczny ojcze / Ta frajda (1985)

DVD:

A Ray Of Sunshine (2006)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

API Calls