Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Urodzony

    24 kwietnia 1975 (wiek 43)

Urodził się (w 1975 roku*) na Ukrainie, w Zaporożu. Dorastał w Rosji (ówczesnym Związku Radzieckim). Uczył się gry na gitarze klasycznej w lokalnej szkole muzycznej. Po krótkim czasie zrezygnował z gry, ale ostatecznie powrócił do gitary i potem już nigdy się z nią nie rozstał. Opuścił wraz z rodziną rodzinne strony w wieku piętnastu lat, by zmagać się z kolejnymi jedenastoma latami życia w Izraelu, przetrzymując narkotyki, gangi i uliczne życie. Następnie, jak sam przyznaje, dokonał wyboru i wyruszył do Nowego Jorku, tydzień po zamachu 11 września 2001 roku, nie wiedząc w ogóle co ze sobą zrobić, ale z przeczuciem pewnej misji, odnalezienia własnej drogi, ścieżki. We wrześniu 2002 roku w Nowym Jorku podarowano mu gitarę, która jak się później okazało, zmieniła jego życie. Od tego czasu podróżuje po całym świecie, prezentując uliczne pokazy, występując na festiwalach. Nazywa siebie nowoczesnym trubadurem.

Jako nowoczesny trubadur Estas Tonne odwiedził niezliczone miejsca na świecie i odnalazł siebie w kilku kręgach kulturowych bez utożsamiania się z jakąkolwiek narodowością czy wspólnotą. Bardziej z kulturowym bogactwem świata. Jego muzyka odzwierciedla zatem mnóstwo połączeń klasycznych kompozycji, techniki flamenco, korzeni muzyki cygańskiej, cech charakterystycznych dla muzyki latynoskiej oraz tak zwanych elektronicznych przestrzeni dźwiękowych. Ponadto muzyka ukazuje różnorodność stylów i technik, które mieszają się niemal niezauważenie i ukazują się jako niespodziewanie melodyjne kompozycje, które dodatkowo różnią się często podczas następnych wykonań, wciąż formując i tworząc z biegiem czasu.

Muzykę Estasa Tonnego można porównać do swego rodzaju muzycznego wyrażania uczuć i emocji, które wzorowane są na szerokim zakresie słyszalnych elementów, pochodzących nie tylko z różnych gatunków muzycznych, ale także z powodu wkładania w to serca. Przeplatają się więc przebłyski radości, różnego rodzaju napięcia, wyzwania, subtelności i przede wszystkim otwartość serca, a ponadto łaska boskiej bliskości i pozbycia się ludzkiej złości, wyzwolenia z wątpliwości czy też cierpienia, jakie oferuje nam życie.

Istnieją dwie płaszczyzny, na których rozwija się muzyka. Pierwsza to podstawowa struktura poznania typu „wiem” oraz dodatkowa wyjątkowość improwizacji, która daje początek strukturze „nie wiem”. To specyficzne połączenie tworzenia muzyki obejmuje zarówno zorganizowanie, uporządkowanie, jak i wolność, swobodę w tym samym czasie.

Estas Tonne występuje na koncertach, ulicznych występach i zbiorowiskach, festiwalach i wielu innych przedsięwzięciach. Ponadto jest zaangażowany we współpracę nad kilkoma projektami, nie tylko muzycznymi, ale także filmowymi (o których zawsze marzył), poetyckimi (literackimi), obejmującymi również medytację, taniec, pokazy cyrkowe itp. W jego ostatniej współpracy nad filmem brytyjskiej reżyserki Nikki Williams „Time of The Sixth Sun” przedstawia podróżującego muzyka i głęboki wpływ, silne oddziaływanie współtworzenia Trubadura w społeczeństwie i w świecie.

Dyskografia:
> Black and White World (2002) - razem ze skrzypkiem Michaelem Shulmanem
> Dragon of Delight,Vol.II (2004)
> Train to Avalon Live (2006), wraz z: Michael Shulman (skrzypce), Russia Tonne (clapping, tapping, tamburyn)
> 13 Songs of Truth (2008)
> Bohemian Skies (2009)
> Place of the Gods (2011)
> Live in Odeon (2011) (2012)
> The Inside Movie (2012)
> Internal Flight 2013 (guitar version) (2013)

_____
* Data przybliżona. Jeśli weźmie się pod uwagę wiek, w którym opuścił Rosję, oraz czas, który spędził w Izraelu oraz przywołany zamach 2001 roku jak odniesienie, data 1975 wydaje się prawdziwa.

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls