Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Lata aktywności

    1990 – teraz (31 lat)

  • Założono w

    Salem, Essex County, Massachusetts, Stany Zjednoczone

  • Członkowie

    • Aaron Dalbec (1994 – 2001)
    • Ben Koller (1999 – teraz)
    • Damon Bellorado (1991 – 1999)
    • Jacob Bannon (1990 – teraz)
    • Jeff Feinburg (1991 – 1997)
    • John Digiorgio (1999 – 1999)
    • Kurt Ballou (1990 – teraz)
    • Nate Newton (1998 – teraz)
    • Stephen Brodsky (1997 – 1998)

Converge, amerykański zespół z Salem w stanie Massachusetts, powstały w 1990 roku. Pionierzy łączenia muzyki hardcore z ekstremalnym metalem.

Twórczość Converge jest niezwykle ciężka do scharakteryzowania. Powołując się na inspirację takimi zespołami jak Starkweather, Rorschach, Born Against, Godflesh, The Accused czy Entombed tworzą muzykę ekstremalnie ciężką i szybką, pełną dysonansów i łamania rytmu. Charakterystyczny krzyk wokalisty Jacoba Bannona, w połączeniu z chropowatymi, agresywnymi riffami Kurta Ballou i bardzo rozbudowanymi partiami perkusji daje razem niepowtarzalną ścianę dźwięku. Sami muzycy określają swój styl, jako po prostu "agresywną muzykę". Converge można uznać za ojców wielu współczesnych zespołów grających mathcore czy chaotyczny hardcore.

Aktualni członkowie:

Kurt Ballou - Gitara
Nate Newton - Bass
Benjamin Koller - Perkusja
Jacob Bannon - Wokal

Byli członkowie:

Aaron Dalbec – gitara rytmiczna
Jon DiGiorgio – perkusja
Damon Bellorado – perkusja
Stephen Brodsky – gitara basowa
Jeff Feinburg – gitara rytmiczna, gitara basowa
Erik Ralston – gitara basowa

Dyskografia:

# Caring and Killing (1994)
# Halo in a Haystack (1994)
# Petitioning the Empty Sky (1997)
# When Forever Comes Crashing (1998)
# Jane Doe (2001)
# You Fail Me (2004)
# No Heroes (2006)
# Axe to Fall (2009)
# All we Love we Leave Behind (2012)
# The Dusk in Us (2017)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Podobni wykonawcy

Aktualności

API Calls