Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

Cannibal Corpse - amerykański zespół grający death metal. Powstał w 1988 roku w Buffalo w stanie New York. Pierwszy skład tworzyli: wokalista Chris Barnes, gitarzyści Bob Rusay i Jack Owen, basista Alex Webster oraz Paul Mazurkiewicz na perkusji.

Zespół od początku swojego istnienia prezentował bezprecedensowy, brutalny death metal, co słychać głównie na pierwszych czterech albumach. Wielki wpływ na taką muzykę miał wcześniej wspomniany Chris Barnes (odszedł z zespołu w 1995 na rzecz własnego projektu Six Feet Under).

Cannibal Corpse zyskał opinie jednej z tych grup, które doprowadziły death metal do skrajności. Stworzyła muzykę inspirowaną filmami grozy, zarówno urokliwie naiwnymi, poetyckimi z lat czterdziestych, jak wulgarnymi, dosłownymi, realizowane masowo i rozprowadzanymi głównie na wideokasetach, z lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Teksty pełne odrażających opisów, np. obrazów wnętrzności ludzkich, ale też intrygujących rozważań, na temat zdolności paranormalnych.

Okładki płyt Cannibal Corpse, z rysunkami Vincenta Locke'a, twórcy słynnego komiksu Death World, np. w Tomb Of The Mutilated z wizerunkiem zwłok uprawiających seks oralny, wzbudziły wielkie kontrowersje i wiele sklepów, zwłaszcza na Środkowym Zachodzie i Południu Stanów Zjednoczonych, odmówiło ich rozprowadzania. W części nakładów albumy grupy ukazały się w kopertach bez ilustracji.

Muzyka od albumu "Vile" jest szybsza, jednak już mniej miażdżąca i brutalna. Na szczególną uwagę zasługują tu instrumentaliści, gdyż Cannibal Corpse to pod względem techniki jedna ze sprawniejszych deathmetalowych grup.

W 1992 Cannibal Corpse nagrali album "Tomb Of The Mutilated", który okazał się ich najlepiej sprzedawanym wydawnictwem (ponad 100 tys. sprzedanych płyt).

Zespół wystąpił w Polsce kilkakrotnie: w 1992, 1993 i 2002 na Metalmanii oraz w 2003 i 2004 w klubie Proxima w Warszawie a w 2007 roku w klubie Loch Ness w Krakowie. Zagrali także ponownie w Krakowie 20 pazdziernika 2009.

Jednym z najsłynniejszych fanów zespołu jest Jim Carrey, dzięki któremu Cannibal Corpse wystąpili w filmie "Ace Ventura. Psi detektyw", grając tam swój najbardziej znany kawałek "Hammer smashed face"

Muzycy
Obecny skład zespołu:
* George "Corpsegrinder" Fisher - wokal (od 1995)
* Pat O'Brien- gitara (od 1998)
* Rob Barrett- gitara (1992-1998, od 2006)
* Alex Webster - gitara basowa (od 1988)
* Paul Mazurkiewicz - perkusja (od 1988)

Byli członkowie zespołu
* Chris Barnes- wokal (1988-1995, obecnie Six Feet Under)
* Jack Owen - gitara elektryczna (1988-2004, ex-Deicide, obecnie Six Feet Under)
* Jeremy Turner - gitara elektryczna (2004-2006)
* Bob Rusay - gitara elektryczna (1988-1992)

Dyskografia
* 1989 Cannibal Corpse (Demo)
* 1990 Eaten Back To Life
* 1991 Butchered At Birth
* 1992 Tomb Of The Mutilated
* 1994 The Bleeding
* 1996 Vile
* 1998 Gallery Of Suicide
* 1999 Bloodthirst
* 2000 Live Cannibalism (LP/VHS/DVD)
* 2002 Gore Obsessed
* 2002 Worm Infested (EP)
* 2004 The Wretched Spawn
* 2006 Kill
* 2009 Evisceration Plague
* 2012 Torture
* 2014 A Skeletal Domain
* 2017 Red Before Black

http://www.cannibalcorpse.net/
http://www.myspace.com/cannibalcorpse

Edytuj wiki

API Calls