Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

April Wine - Kanadyjski zespół hard-rockowy,powstał w Waverley, w Nowej Szkocji (przedmieścia Halifax).
Nazwa zespołu została wybrana po prostu dlatego, że członkowie uznalili te dwa słowa za dobrze brzmiące.
Pierwotnymi członkami byli bracia David Henman - gitara,Ritchie Henman - perkusja, ich kuzyn - Jim Henman bas, a Myles Goodwyn wokal i gitara.
Na początku 1970 zespół przeniósł się do Montrealu, krótko po tym podpisał kontrakt z Aquarius Records. Nagrali i wydali swój debiutancki album "April Wine" we wrześniu 1971 roku. Utwór "Fast Train, z tego krążka (wydany jako singiel) stał się znakiem rozpoznawczym grupy stacji radiowych w Kanadzie, doprowadził do wydania demo zespołu,a Myles Goodwyn uznany głównym autorem tekstów zespołu. Sukces singla doprowadził do nagrania drugiego albumu,pod kierunkiem producenta Ralph'a Murphy'ego zatytułowanego "On Record".oraz pierwszych zmian w składzie: Jim Henman opuścił zespół jesienią 1971 roku i został zastąpiony przez Jim'a Clench'a. Nr 1 z albumu była coverowa wersja utworu "You Could Have Been Lady", pierwotnie z zespołem Hot Chocolate był sukcesem komercyjnym, trafiając na kanadyjską listę Charts jako numer 5, a także Billboard Hot 100 w Stanach Zjednoczonych, gdzie przebywał przez 11 tygodni, osiągając 32 pozycję.
Wkrótce po tym triumfie, April Wine wydało drugi singiel z płyty "On Record" zatytułowany "Zła strona Księżyca". Ta piosenka, napisana przez Eltona Johna i Bernie Taupina, również dostała się do kanadyjskich stacji radiowych i była niemałym hitem w Stanach Zjednoczonych.
(…)
Dyskografia:
April Wine (1971)
On Record (1972)
Electric Jewels (1973)
Stand Back (1975)
The Whole World's Goin' Crazy (1976)
Forever for Now (1977)
First Glance (1978)
Harder … Faster (1979)
The Nature of the Beast (1981)
Power Play (1982)
Animal Grace (1984)
Walking Through Fire (1986)
Attitude (1993)
Frigate (1994)
Back to the Mansion (2001)
Roughly Speaking (2006)

Obecni członkowie:
Myles Goodwyn – vocals, guitar (1969-1986, 1992–do dzisiaj)
Brian Greenway – vocals, guitar (1977-1986, 1992–do dzisiaj)
Richard Lanthier – bass, vocals (2011–do dzisiaj)
Roy Nichol – drums, vocals (2012–do dzisiaj)

Byli członkowie:

Jimmy Henman – vocals, bass (1969-1971)
David Henman – vocals, guitar (1969-1973)
Ritchie Henman – drums (1969-1973)
Jim Clench – vocals, bass (1971-1975, 1992-2006)
Gary Moffet – guitar, backing vocals (1973-1984)
Jerry Mercer – drums (1973-1984, 1992-2008)
Steve Lang – bass, backing vocals (1975-1984) (died 2017)
Daniel Barbe – keyboards (1985-1986)
Jean Pellerin – bass (1985-1986)
Marty Simon – drums (1985-1986)
Steve Segal – guitar (1992-1994)
Carl Dixon – guitar, keyboards, vocals (2001-2004)
Breen LeBoeuf – bass, vocals (2007-2011)
Blair Mackay – drums (2009-2012)

Za: wiki.org - tłumaczenie Nypel http://www.lastfm.pl/user/Nypel/

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls