Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Urodzony

    20 lutego 1954 (wiek 64)

Anthony Head
Anthony Stewart Head
Anthony Head (kwiecień 2004)
Imię i nazwisko Anthony Stewart Head
Data i miejsce urodzenia 20 lutego 1954
Camden Town, Londyn, Wielka Brytania
Zawód aktor, muzyk
Lata aktywności od 1978
Anthony Stewart Head (ur. 20 lutego 1954 w Camden Town w Londynie) – brytyjski aktor filmowy, telewizyjny i teatralny, także muzyk, najlepiej znany z roli Ruperta Gilesa w amerykańskim serialu Buffy: Postrach wampirów i jako premier z brytyjskiej produkcji Mała Brytania.
Życiorys
Wczesne lata
Urodził się w Camden Town, dzielnicy w północnej części Wewnętrznego Londynu jako młodszy syn brytyjskiego dokumentalisty Seafielda Laurence'a Stewarta Murraya Heada (1919–2009) i aktorki Helen Shingler. Dorastał w Hampton w London Borough of Richmond upon Thames. Studiował w London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA). Jego starszy brat Murray Head (ur. 5 marca 1946) to piosenkarz i aktor, który grał Judasza w oryginalnej wersji Jesus Christ Superstar. Obaj bracia grali rolę Freddiego Trumpera w musicalu Chess (Szachy) w Prince Edward Theatre w Londynie; Murray był obsadzony w 1986 roku, a Anthony w 1989 roku.
Kariera
Po występie w musicalu Godspell, trafił do telewizji jako Clive Martel w serialu wojennym Wróg u drzwi (Enemy at the Door, 1978). Wystąpił też w kilku innych brytyjskich serialach i filmach, w tym ekranizacji kontrowersyjnej powieści D.H. Lawrence’a Kochanek Lady Chatterley (Lady Chatterley's Lover, 1981) z Sylvią Kristel i Nicholasem Clayem czy dramacie sensacyjnym Mike'a Hodgesa Modlitwa za konających (A Prayer for the Dying, 1987) z Mickeyem Rourke i Liamem Neesonem.

Jego dokonania muzyczne to m.in. nagranie płyty Music For Elevators razem z George Sarah. Wystąpił też jako dr Frank N Furter w londyńskiej adaptacji The Rocky Horror Picture Show (2006). W 1983 roku występował z zespołem Two Way, z którym nagrał 45 singli.

W latach dziewięćdziesiątych zasłynął z roli Ruperta Gilesa, mentora Buffy (Sarah Michelle Gellar) w amerykańskim serialu Buffy: Postrach wampirów.

W 1984 związał się z Sarah Fisher, z którą ma dwie córki: Emily Rose (ur. 15 grudnia 1988) i Daisy May (ur. 17 marca 1991). Zamieszkał razem ze swoją rodziną w Bath w Anglii.

Wybrana filmografia
Filmy fabularne
1981: Kochanek Lady Chatterley (Lady Chatterley's Lover) jako Anton
1987: Modlitwa za konających (A Prayer for the Dying) jako Rupert
2003: Pancho Villa we własnej osobie (TV) jako William Benton
2003: I ja tam będę jako Sam Gervasi
2005: Gry weselne (Imagine Me & You) jako Ned
2006: Scoop – Gorący temat jako detektyw
2007: Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street
2007: Perswazje (TV) jako Sir Walter Elliot
2011: Żelazna Dama jako Geoffrey Howe
2011: Ghost Rider 2 jako Benedict
2011: Seksualni, niebezpieczni jako ojciec Willa
2013: Percy Jackson: Morze potworów jako Chiron
2013: Piłkarzyki rozrabiają jako Flash (głos)
2015: Kot Bob i ja jako Jack Bowen
Seriale TV
1981: Bergerac jako Bill
1993: Nieśmiertelny jako Allan Rothwood
1995: Nowojorscy gliniarze jako Nigel Gibson
1996-2003: Buffy postrach wampirów (Buffy the Vampire Slayer) jako Rupert Giles
1999: Oni, ona i pizzeria jako dr Staretski
2001: Milczący świadek jako Henry Hutton
2002: Fillmore! jako prof. Third (głos)
2002: Tajniacy jako Peter Salter
2002-2003: Manchild jako James
2003: Moja rodzinka (My Family) jako Anthony Head
2003-2006: Mała Brytania (Little Britain) jako premier, także na deskach teatru
2004: Monarch of Glenn jako Chester Gran
2004: Nowe triki (New Tricks) jako Sir Tim
2005: Moja rodzinka (My Family) jako Richard Harper
2006: Hotel Babylon jako Pan Machin
2006: Doktor Who jako Pan Finch (także nagrania audio)
2008-2012: Przygody Merlina jako Uther Pendragon
2013-2014: Magazyn 13 jako Paracelsus
Musicale
2006: The Rocky Horror Tribute Show (wideo) jako Frank N Furter (1990 na deskach teatru Royal Court w Londynie)
2008: Repo! The Genetic Opera jako Nathan Wallace/Repo Man
2015: The Rocky Horror Tribute Show jako narrat

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls