Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Lata aktywności

    1990 – teraz (31 lat)

  • Założono w

    Helsinki, Uusimaa, Finlandia

  • Członkowie

    • Esa Holopainen (1990 – teraz)
    • Jan Rechberger (1990 – teraz)
    • Kasper Mårtenson (1993 – 1994)
    • Kim Rantala (1996 – 1998)
    • Niclas Etelävuori (2000 – 2017)
    • Olli-Pekka Laine (1990 – teraz)
    • Pasi Koskinen (1996 – 2004)
    • Pekka Kasari (1996 – 2002)
    • Santeri Kallio (1999 – teraz)
    • Tomi Joutsen (2005 – teraz)
    • Tomi Koivusaari (1990 – 1998)

Amorphis – fińska grupa muzyczna wykonująca początkowo death doom, obecnie zaś prezentuje muzykę z gatunku melodic death metal. Powstała w 1990 roku w Helsinkach z inicjatywy perkusisty Jana Rechbergera oraz gitarzystów Tomi'ego Koivusaaria i Esy Holopainena. Nazwa zespołu Amorphis pochodzi od słowa z języka angielskiego Amorphous, które oznacza bezpostaciowy lub amorficzny. W swej twórczości grupa nawiązuje do takich zagadnień jak śmierć, wojna, lokalnych legend oraz fińskiego poematu epickiego Kalevala.

W 2005 roku z zespołu odszedł wieloletni wokalista Pasi Koskinen, którego zastąpił Tomi Joutsen. Nowy wokalista przyczynił się do zmiany prezentowanej przez zespół muzyki na melodic death metal. Do 2009 roku grupa wydała dziewięć albumów studyjnych pozytywnie ocenianych zarówno przez fanów, jak i krytyków muzycznych. Zespół Amorphis wystąpił dwukrotnie w Polsce.

W 1989 r. Rechberger i Holopainen grali w speed metalowym akcie Violent Solution

Dyskografia:
- The Karelian Isthmus (1992)
- Privilege of Evil (1993)
- Tales from the Thousand Lakes (1994)
- Black Winter Day (1995)
- Elegy (1996)
- My Kantele (1997)
- Tuonela (1999)
- Am Universum (2001)
- Far from the Sun (2003)
- Eclipse (2006)
- Silent Waters (2007)
- Skyforger (2009)
- The Beginning of Times (2011)
- Circle (2013)
- Under the Red Cloud (2015)

http://amorphis.net/
http://www.myspace.com/amorphis

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Ulepsz teraz

Podobni wykonawcy

Aktualności

API Calls