Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Lata aktywności

    1998 – 2006 (8 lat)

Alcian Blue (zespół)

Pochodzenie Takoma Park , Maryland , Stany Zjednoczone
Gatunki Shoegaze , nowa fala
lata aktywności +1.998 -2.006
Etykiety Dźwięk Safranin, Elephant Stone
Akty powiązane Screen Vinyl Image, Vacuole Eyes, Antiques, Torsion Fields
Stronie internetowej www.alcianblue.net/
dawni członkowie Sam Chintha
Jake Reid
Clark Stacy
Matt Welch
Kim Reid
Alcian Blue był zespołem oddziałującym na nową falę i shoegaze, działającym na przedmieściach Washington, DC w Takoma Park w latach 1998-2006. Znani byli z niezwykle głośnej ściany zdrowej żywej estetyki połączonej z dezorientującymi projekcjami wideo.

Historia
Zespół początkowo składał się z gitarzystów Sam Chintha i Jake Reid, perkusisty Clarka Stacy i basisty Matta Welcha. Nagrywając i wydając album " Slow Colorless Stare" (2001) i kilka EP-ek, szlifowali swoje charakterystyczne brzmienie, nieustannie eksperymentując z technikami nagrywania i pudełkami efektów DIY . Dużo koncertowali z innymi zespołami Shoegaze z East Coast, takimi jak A Place to Bury Strangers , Skywave i Emerald Down.

W kwietniu 2004 r. Stacy opuściła zespół, aby dołączyć do Sił Powietrznych . Zespół postanowił kontynuować, używając automatów perkusyjnych i dodając przyszłej żony Reida Kim Dodda na syntezatorach i dodatkowej gitarze. Ta nagła zmiana w dynamice grupy zaowocowała nowym dźwiękiem z syntezatorami i automatem perkusyjnym, co zostało zauważone na ich tytułowym drugim albumie, wydanym w lipcu 2006 roku przez wytwórnię Elephant Stone Records . Zespół objechał szeroką gamę z nowym składem przed wydaniem płyty i rozwinął kultowego regionalnego i światowego grona fanów.

Zespół postanowił rozstać się we wrześniu 2006 roku, aby realizować nowe projekty i nowe dźwięki. W 2007 roku pośmiertnie wydali EP, Years Too Late , składający się z utworów pobranych ze starszych nagrań.

Inne projekty
Jake i Kim Reid założyli niezależną wytwórnię Safranin Sound i założyli rdzeń zespołu Screen Vinyl Image.

Chintha pracował nad muzyką pod pseudonimem Vacuole Eyes i grał w Antyki.

Welch i Chintha grali także w Torsion Fields z Johnem Wood of A Cricket na Times Square .

Dyskografia
Albumy studyjne
Slow Colorless Stare CD (2001, dźwięk Safranin)
Alcian Blue CD (2006, Elephant Stone )
Single i EPs
Angelica Take Me Down EP (2003, Safranin Sound)
Translucent EP (2004, Safranin Sound)
Silvers Sleep Walk EP (2004, Safranin Sound)
Fall Behind EP (2005, Safranin Sound)
Singiel "You Just Disappear" (2005, Safranin Sound)
Lata Too Late EP (2007, Safranin Sound)
Wystąpienia dotyczące kompilacji
"Kanał" na Blisscent 1 (2002, Blisscent Records)
"Grave Water" w tonu testowym Volume 04 (2004, Clairecords)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls