Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Urodzony

    17 września 1968 (wiek 50)

  • Urodzony w

    Marseille, Bouches-du-Rhône, Provence-Alpes-Côte-d'Azur, Francja

Pod tą nazwą występuje więcej niż jeden wykonawca:

1) Kolumbijski zespół wykonujący melodic black metal. W 1997 roku wydał demo The Darkest Abyss.

2) Akhenaton (prawdziwe nazwisko: Philippe Fragione) (ur. 17 sierpnia 1968 roku) jest francuskim raperem i zarazem producentem. Artysta urodzony w Marsylii o pochodzeniu neapolitańskim.
Pracował także pod pseudonimami: Chill, AKH, Sentenza, oraz Spectre. Stał się znany jako członek formacji IAM z nią nagrał szereg utworów, zarówno w IAM jak i solo. Philippe Fragione przeszedł na islam. Akhenaton pracował również jako producent, wydał on utwory wielu francuskich raperów takich jak: Passi, Stomy Bugsy, Chiens de Paille, Fonky Family, Freeman, La Brigade, Le 3eme Oil, itd. Akhenaton jest założycielem wytwórni płytowej Côté Obscur, domu wydawniczego La Cosca, i wytwórni wydającej winyle - 361.

Biografia:

Akhenaton (prawdziwe nazwisko: Philippe Fragione) (ur. 17 sierpnia 1968 roku) , spędził swoją młodość w Plan-de-Cuques. W roku 1981 odkrył muzykę hip hop, i rozpoczął regularne podróże do Nowego Jorku, gdzie przyjął pseudonim Chill Phil. Mniej więcej w tym samym czasie, powrócił do Marsylii, gdzie spotkał Éric'a Mazel'a, DJ-a później znanego jako Khéops. Mazel i Fragione zaczęli razem współpracować, po to by wykształcić markę francuskiego hip-hop'u.

W 1988 roku, Fragione zadebiutował jako "teoretyk" hip hop'u, publikując "Essay La Deuxieme génération du hip-hop" w fanzinie o nazwie "Vé". Tego samego roku, wystąpił na the B-side w ramach odbywającego się US MC Choice's z singlem "Let's Make Some Noise". Powrócił do Marsylii, spotkał tam Geoffroy'a Mussard'a (alias Shurik'n) oraz Malek'a Brahimi ( alias Freeman). Fragione stał się odtąd znany jako Akhenaton, razem z Khéops'em i Shurik'nem założyli formację B.Boys Stance, której nazwę zmieniono na IAM w roku 1989. Grupę zasilili później Freeman, Imhotep oraz Kephren.

Po sukcesie pierwszych trzech albumów IAM, Akhenaton wydał swój pierwszy solowy album "Méteque et mat" (1995).

Album został sprzedany w liczbie 300,000 kopii, następnie w roku 2001 wydał album "Sol Invictus". Akhenaton w ten sposób zaczął realizować swoje własne projekty, ale między innymi wydał także album Passi - "Les tentations" (1997), a w roku 2001 muzykę do filmu "Comme un aimant" (Magnet, The). Fragione kontynuował współpracę z IAM, wydając album "Revoir un printemps" (2003), oraz "Saison 5" z roku 2007.

Dyskografia:

* 1989 : IAM Concept (IAM)
* 1991 : De la Planete Mars (IAM)
* 1993 : Ombre est lumière (IAM)
* 1995 : Métèque et mat (Album solo)
* 1997 : L'école du micro d'argent (IAM)
* 2000 : B.O. du film Comme un aimant
* 2000 : Electro Cypher (compilation produite par Akh)
* 2001 : Sol Invictus (Album solo)
* 2002 : Black Album (Album solo)
* 2003 : Revoir un printemps (IAM)
* 2005 : Double Chill Burger - Quality Best Of (best-of)
* 2006 : Soldats de Fortune (street album)
* 2007 : Saison 5 (IAM)
* 2010 : La face B - La bande originale du livre (Album solo)

3) Akhenaton to również solowy projekt francuskiego muzyka o pseudonimie Vincent (vel Lord Vincent Akhenaton, vel Lord A. V. Daemonium, vel Seigneur V. Sangdragon), znanego z takich zespołów jak Daemonium, Winds of Sirius, Amaymon i przede wszystkim z zespołu The Seven Gates. Muzykę tego akurat zespołu można określić jako , choć jest to jego bardziej melodyjna odmiana. Projekt powstał w 1995 r. W tym też roku powstały jedyne trzy wydawnictwa sygnowane tą nazwą - kaseta VHS The Kingdom Of Wisdom, promocyjna kaseta demo Solar Forces oraz wkońcu płyta długogrająca Divine Symphonies. Płyta została wydana nakładem francuskiego wydawnictwa Adipocere. Teksty zespołu obracają się wokół mistycyzmu, magii i bitew. Projekt prawdopodobnie był jednorazowym wydarzeniem, ponieważ nie pojawiły się do tej pory żadne nowe wydawnictwa firmowane tym znakiem.

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls