Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

AC/DC – grupa hard rockowa założona w Sydney w 1973 roku przez braci Malcolma i Angusa Youngów. Zespół grał na początku prostego rock 'n' rolla z domieszką bluesa, aby w przyszłości przekształcić się w zespół o bardziej wyrazistym brzmieniu. To właśnie AC/DC stało się synonimem klasycznego surowego hard rocka. Zespół cechuje charakterystyczna wokalistyka Briana Johnsona, a niegdyś Bona Scotta.

Prawidłowa wymowa nazwy w języku angielskim brzmi "ā'sē-dē'sē" (ejsi-disi), w rodzimej Australii zespół jest znany pod potoczną nazwą "acca dacca" (aka daka). Jedna z legend mówi, że pomysłodawcą nazwy była siostra Angusa i Malcolma, która zauważyła na maszynie do szycia tabliczkę z napisem "AC/DC".

Aktualny skład:

Angus Young - gitara prowadząca (1973-)
Stevie Young - gitara rytmiczna (1988, 2014-)
Axl Rose - wokal (2016-)
Chris Slade - perkusja (1989-1994, 2015-)

Byli członkowie:

Wokaliści:

Brian Johnson (1980-2016)
Bon Scott (1974-1980)
Dave Evans (1973-1974)

Gitarzyści Rytmiczni:
Malcolm Young (1973-2014)

Basiści:
Larry Van Kridt (1973-1974, 1975)
Neil Smith (1974)
Rob Bailey (1974,1974-1975)
George Young (1974,1975)
Paul Matters (1975)
Bruce Howe (1975)
Mark Evans (1975-1977)
Paul Greg (1991)
Cliff Williams (1977-2016)

Perkusiści:
Colin Burgess (1973-1974)
Ron Carpenter (1974)
Noel Taylor (1974)
Peter Clack (1974, 1974-1975)
John Proud (1974)
Tony Currenti (1974)
Bon Scott (1975)
Simon Wright (1984-1989)
Phil Rudd (1975-1983, 1994-2015)

Bracia Malcolm i młodszy Angus urodzili się w szkockim Glasgow. Gdy byli jeszcze dziećmi wyjechali wraz z rodziną do Australii aby osiedlić się w Sydney. Tam zaczęli grać na gitarze. Malcolm grał w zespole The Velvet Underground z Newcastle w Nowej Południowej Walii.

Ich najstarszy brat George Young był członkiem odnoszącego największe sukcesy australijskiego zespołu lat 60. The Easybeats, który jako pierwszy odniósł sukces międzynarodowy dzięki piosence "Friday On My Mind" w 1966.

AC/DC zostało wprowadzone do Rock and Roll Hall of Fame w marcu 2003. Podczas ceremonii zespół wykonał utwory "Highway to Hell" i "You Shook Me All Night Long” razem z prowadzącym tamtą ceremonię wokalistą Aerosmith, Stevenem Tylerem.

W połowie kwietnia 2008 na oficjalnej stronie internetowej AC/DC została podana informacja o nagrywaniu przez zespół nowego albumu w Vancouver w Kanadzie, gdzie grupa nagrywała ostatni obecnie album, Stiff Upper Lip. Producentem płyty jest Brendan O'Brien, a inżynierem dźwięku (bądź również producentem) Mike Fraser, który współpracował z AC/DC przy ostatnich dwóch płytach, Ballbreaker i Stiff Upper Lip. 28 sierpnia 2008 został wydany pierwszy singel "Rock 'n' Roll Train" z nowego albumu AC/DC, Black Ice, który to miał premierę 20 października 2008. Po jego wydaniu zespół ruszył w długą trasę koncertową.
27 maja 2010 roku AC/DC po raz drugi odwiedziło kraj nad Wisłą. Tym razem na warszawskim Bemowie podczas trasy koncertowej promującą najnowszą płytę - Black Ice.

Dyskografia:

Albumy
1975 High Voltage
1975 T.N.T.
1976 Dirty Deeds Done Dirt Cheap
1977 Let There Be Rock
1978 Powerage
1979 Highway to Hell
1980 Back in Black
1981 For Those About to Rock (We Salute You)
1983 Flick of the Switch
1985 Fly on the Wall
1988 Blow Up Your Video
1990 The Razors Edge
1995 Ballbreaker
2000 Stiff Upper Lip
2008 Black Ice
2014 Rock or Bust
Single
1974 Can I Sit Next to You Girl
1975 It's a Long Way to the Top (If You Wanna Rock 'n' Roll)
1979 Girls Got Rhythm
1980 Hell's Bells / What Do You Do for Money Honey
1982 Let's Get It Up / Back in Black (Recorded live 1981)
1983 Guns For Hire
1986 Who Made Who
1988 Heatseeker
1988 That's the Way I Wanna Rock 'n' Roll
1990 Moneytalks
1990 Thunderstruck
1991 Are You Ready
1991 Rock Your Heart Out
1992 Alles Oder Light
1992 Dirty Deeds Done Dirt Cheap
1992 Highway to Hell
1993 Big Gun
1995 Hard as a Rock
1995 Hail Caesar
1996 Cover You in Oil
1996 Limited Edition 3 Live Tracks
1997 Ballbreaker
2000 Stiff Upper Lip
2000 Safe in New York City
2000 Satellite Blues
2007 Plug Me In

EPki
1984 '74 Jailbreak
1996 1996 Ballbreaker Australian Tour EP

Składanki
1979 BBC Session
1979 R'n'r's Evil Doll
1991 Rare, Rarer, Rarities
1993 Gold: Greatest Hits Live
1994 Thunderball Boogie
1997 Bonfire
1998 For Bon Far Gone

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls