Odtwarzanie przez Spotify Odtwarzanie przez YouTube
Przejdź do wideo YouTube

Ładowanie odtwarzacza...

Scrobblujesz ze Spotify?

Powiąż swoje konto Spotify ze swoim kontem Last.fm i scrobbluj wszystko czego słuchasz z aplikacji Spotify na każdym urządzeniu lub platformie.

Powiąż ze Spotify

Usuń

Dostępna jest nowa wersja Last.fm, aby wszystko działało poprawnie, przeładuj serwis.

Biografia

  • Urodzony

    31 maja 1987 (wiek 31)

Nagi Yanagi (やなぎ なぎ Yanagi Nagi, ur. 31 maja, 1987) — japońska piosenkarka i autorka tekstów pochodząca z Kansai w Japonii.

Nagi zaczęła swoją przygodę ze śpiewaniem w 2005 roku od zamieszczenia w sieci swoich coverów. Od tego czasu, pod pseudonimem CorLeonis, artystka produkowała własne utwory. Samodzielnie wydała cztery albumy: EN (2006), Leonis (2007), Freirinite (2008) i Oort no Yume (2010). W 2011 wydała singiel Land of Hyōka i best album Sea of Rain.

W maju 2006 roku artystka współpracowała z piosenkarką Annabel. Duo nosiło nazwę Binaria. Panie wydały dwa mini albumy Alhaja (2007) i Forma (2007) jeden best album Sonido (2010) i cztery single: Epoca (2008), Alba(2009), Delightful Doomsday (2010) oraz Nachtflug (2011). Binaria współpracowała z Cassini przy singlu Rueda (2007).

W styczniu 2007 roku artystka prowadziła muzyczny projekt Inochi Kokonotsu z kompozytorem KTG, czego skutkiem było wydanie krążka Tortoiseshell 29 kwietnia 2007.

W między czasie artystka, pod pseudonimem Gazelle, umieszczała na Nico Nico Douga covery piosenek Vocaloidów. Jednym z utworów przerobionych przez artystkę była piosenka Melt autorstwa Ryo (Supercell). Nagi była fanką twórczości Ryo. Z kolei Ryo był fanem twórczości Nagi. Współpraca artystów zaowocowała wydaniem debiutanckiego krążka Supercell Kimi no Shiranai Monogatari (2009). Yanagi współpracowała z grupą do 2011 roku. Jej głos usłyszymy na krążkach: Sayonara Memories i Utakata Hanabi / Hoshi ga Matataku Konna Yoru ni oraz Today Is A Beautiful Day.

Yanagi współpracowała z kompozytorem Jun Maeda przy krążku Owari no Hoshi no Love Song, który znalazł się na pułkach w kwietniu 2012 roku. W styczniu 2012 artystka wydała swój debiutancki singiel Vidro Moyō.

____

Dyskografia:

2016 — 瞑目の彼方 (Meimoku no Kanata)
2016 — Follow My Tracks
2016 — カザキリ (Kazakiri)
2015 — オラリオン (Orarion)
2015 — 春擬き (Harumodoki)
2015 — Foe
2014 — Sweet Track
2014 — ポリオミノ (Polyomino)
2014 — Esse
2014 — トコハナ (Tokohana)
2014 — 三つ葉の結びめ (Mitsuba no Musubime)
2013 — アクアテラリウム (Aqua Terrarium)
2013 — エウアル (Euaru)
2013 — ユキトキ (Yukitoki)
2013 — Zoetrope
2012 — 星灯りの街灯 (Hoshi Akari no Gaitou)
2012 — ラテラリティ (Laterality)
2012 — Ambivalentidea
2012 — ビードロ模様 (Vidro Moyou)

Edytuj wiki

Nie chcesz oglądać reklam? Subskrybuj teraz

Zewnętrzne linki

API Calls