Playing via Spotify Playing via YouTube
Skip to YouTube video

Loading player…

Scrobble from Spotify?

Connect your Spotify account to your Last.fm account and scrobble everything you listen to, from any Spotify app on any device or platform.

Connect to Spotify

Dismiss

A new version of Last.fm is available, to keep everything running smoothly, please reload the site.

Biography

  • Born

    3 May 1952 (age 67)

Coste Apetrea is the guitarrist of sweden prog rock band Samla Mammas Manna.

Coste Bobbii Robert Apetrea, född 3 maj 1952 i Falkenberg, är en svensk gitarrist och kompositör.

Apetrea som bland annat spelat med Samla Mammas Manna, Mikael Rickfors, Jukka Tolonen och Ramlösa kvällar. Han har även haft projekt under sitt eget namn, där bland andra Jojje Wadenius medverkat. Han samarbetade från 1977 till 2003 med finske gitarristen Jukka Tolonen. Tillsammans gjorde de 6 album med band och två akustiska duo-/gitarralbum. Han turnerade Europa runt med runt 150-200 konserter/år och framträdde bland annat på Montreaux Jazz Festival, Roskilde, etc. Han skrev även vinjetten till Björnes magasin.

Apetrea har under senare år givit ut soloskivor med det finska progressiva metal skivbolaget Lion Music som Rites of Passage (2006) och Surprisingly Heavy (2008).

Som producent och kompositör har han bland annat skrivit musiken till fotografen Lennart Nilssons film "The Miracle of Love" samt Marianne Ahrnes & Rigmor Roberts film "Flickor kvinnor och en och annan drake" samarbetat med Ola Håkansson och Mikael Rickfors, nyligen med "Akiiki" (Soul R&B) och ett stort antal andra artister. Han turnerade med sin ursprungsgrupp Samla Mammas Manna i Japan, USA, Europa, Kanada och Ryssland fram till 2007 då en av medlemmarna, Lars Holmer gick bort.

Idag (2017) jobbar Apetrea med sin trio och "freelancar" med improvisations och världsmusikanter från olika delar av världen samt jobbar som producent av allt från EDM till rockmusik. han var A-tekniker för världens första direktsända 3D-film i 5.1 surround, (Nov 2010). År 2013 utgav han den så kallade Progglådan, en box med 40 CD-skivor, 83 band & artister, 38 timmar musik med tidigare outgivna inspelningar ur Sveriges Radios arkiv av musik från 1970-talets alternativa svenska musikrörelse.

Diskografi
Album
1977 – Nyspolat (Solo)
1979 – Vänspel (Coste Apetrea / Stefan Nilsson / Jukka Tolonen)
1981 – Touch Wood (Coste Apetrea / Jukka Tolonen)
1985 – Blue Rain (Coste Apetrea / Jukka Tolonen)
1986 – Stilla Regn (Solo / Sonet rec)
1989 – Airborne (Solo)
1991 – Aqua - Mother Earth (Solo)
1996 – Lonely Brains (Coste Apetrea / Max Åhman / Fazal Qureshi)
2006 – Rites of Passage (Solo)
2008 – Surprisingly Heavy (Solo)
Singlar
1983 – "Jojja Ja Ja"
1984 – "Ingenting Är Säkert I En Tidning" / "Gensvar"
1985 – "Sinnenas Eldorado"
1990 – "Airborne" (Maxi-singel)
Filmmusik (urval
1997 – Flickor, kvinnor – och en och annan drake
1997 – Selma & Johanna – en roadmovie

Edit this wiki

Don't want to see ads? Subscribe now

Similar Artists

Features

API Calls