Ładowanie odtwarzacza...

Usuń

As your browser speaks English, would you like to change your language to English? Or see other languages.

Pet Shop Boys - brytyjski duet, w którego skład wchodzą Neil Tennant (wokal, gitara) oraz Chirs Lowe (klawisze), założony w 1981 roku w Londynie. Zespół gra różne kombinacje muzyki elektronicznej, mieszając ze sobą takie gatunki jak synthpop, dance-pop, techno, house czy alternative dance. Do największych przebojów można zaliczyć: "West End Girls", "It's a Sin", "Always On My Mind", "Suburbia", "Being Boring", ''Can You Forgive Her?'', "Go West", ''Se a Vida é (That's the Way Life Is)'', ''Love Etc.'' i wiele innych. Największy okres popularności grupy przypada na lata 80 i pierwszą połowę 90.

Neil Tennant i Chris Lowe spotkali się przypadkowo w sklepie elektronicznym na Kings Road w Londynie 19 sierpnia 1981 roku i niemal natychmiast zaczęli tworzyć szkice pierwszych kompozycji. Na przełomie lat 1983/1984 zarejestrowali kilka z nich (m.in. "West End Girls" i "Opportunities (Let's Make Lots of Money") pod okiem producenta Bobby'ego Orlando w jego prywatnym studio w Nowym Yorku. Grupa, którą stworzyli, początkowo miała się nazywać "West End". Nazwę "Pet Shop Boys" zapożyczyli później od znajomych, którzy pracowali w sklepie zoologicznym. Na początku 1985 roku podpisali kontakt z wytwórnią EMI (Parlpophone), z którą współpracowali niemal trzydzieści lat, do czasu gdy w 2012 roku postanowili założyć własny label nazwany x2. W krótkim czasie osiągnęli oszałamiający światowy sukces. Popularność zapewniły im chwytliwe autorskie piosenki oparte na tanecznych rytmach, inspirowane często przez twórczość artystów niemających wiele wspólnego z muzyką rozrywkową (m.in. dzieła rosyjskich kompozytorów muzyki klasycznej). Innym czynnikiem wyróżniającym grupę spośród podobnych podmiotów na rynku były teksty Neila Tennanta, które zazwyczaj poruszały tematyką obcą dla przeciętnych dyskotekowych utworów i skupiały się na wątkach społeczno-gospodarczych czy historycznych.

Jako kompozytorzy i producenci współpracowali m.in. z Dusty Springfield, Lizą Minnelli, Patsy Kensit, Kylie Minogue, supergrupą Electronic, Tiną Turner, Madonną, Eltonem Johnem, Davidem Bowie czy też Robbie Williamsem.

Dyskografia:

(1986) Please
(1986) Disco
(1987) Actually
(1988) Introspective
(1990) Behaviour
(1993) Very
(1993) Very Relentless
(1994) Disco 2
(1995) Alternative (kompilacja stron b)
(1996) Bilingual
(1999) Nightlife
(2001) Closer to Heaven (musical)
(2002) Release
(2003) Disco 3
(2005) Battleship Potemkin (soundtrack)
(2006) Fundamental
(2007) Disco 4
(2009) Yes
(2010) Ultimate
(2011) The most incredible thing (balet)
(2012) Format (kompilacja stron b)
(2012) Elysium
(2013) Electric

Aktualności

API Calls